in

Utorak većinom suh i barem djelomice sunčan, uz buru i tramontanu

Slatka-Tajna.Eu

mr. sc. Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

Na blagdan sv. Nikole u Komiži ribari i pomorci tradicionalno prinose žrtvu paljenja brodice da ih zaštiti u njihovu radu, i kod plovidbe morem, što će sigurno biti potrebno idućih dana – prvo zbog jake i olujne bure i tramontane, a u srijedu pak jakog i olujnog juga.

Pritom će u utorak biti većinom suho i barem djelomice sunčano, na kopnu uz hladno jutro.

Od srijede do petka opet oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u unutrašnjosti i snijegom, najprije u gorju, pa potkraj četvrtka i u petak ujutro vjerojatno i u nekim nizinama, osobito na istoku.

Za vikend opet uglavnom suho i barem djelomice sunčano.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i novom uspjehu hrvatskih fotografa:

U utorak uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz buru i tramontanu

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U utorak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, ujutro još mjestimice s povećanom naoblakom. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom ili sumaglicom.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorskim krajevima malo oblačnije. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -2 °C, na moru između 1 i 4 °C, a najviša dnevna od -1 do 3 °C, uz obalu između 8 i 11 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura i tramontana, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Dnevna temperatura u unutrašnjosti od 4 do 6 °C, uz obalu između 9 i 11 °C.

Ujutro oko 5 °C pa poslijepodne oko 10 °C bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz povećanu naoblaku u noći i ujutro ponegdje pasti malo kiše. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar.”

Od srijede opet oblačnije, uz kišu, ponegdje i snijeg

Na Jadranu u srijedu postupno naoblačenje, do kraja dana na sjevernom dijelu mjestimice s kišom. U četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno uz kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U petak razvedravanje, na jugu još u početku s kišom. U srijedu će puhati umjereno i jako jugo, koje će u četvrtak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U srijedu na kopnu djelomice sunčano, a prema večeri naoblačenje, do kraja dana u zapadnim krajevima s kišom, u gorju sa susnježicom i snijegom. U četvrtak većinom oblačno s kišom uglavnom na istoku, a u noći na petak susnježica i snijeg. U petak razvedravanje, a još prijepodne na istoku može pasti malo snijega.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najbolji obrok u mjesecu: “Pomozi.ba” pokrenuo izazov na društvenim mrežama / Bljesak.info

SPREMNA DA BUDE KUMA: Domenica i Hana Huljić su prijateljice