in

Tko i kako treba pomoći sportašima, po kojima je RH prepoznatljiva?

Slatka-Tajna.Eu

Nakon Olimpijskih igara na kojima smo osvojili osam medalja, hrvatski nogometaši plasirali su se na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a jučer su tenisači igrali finale Davis Cupa protiv Rusije. Fantastična ostvarenja u posljednih pola godine nažalost ne prati sportska infrastruktura.

Ovo je drugo mjesto, srebrna medalja i to je ogroman uspjeh. Naravno da smo vrlo sretni i ponosni. Pobijediti Italiju usred Italije i Srbiju koja je bila kandidat za osvajanje ovogodišnjeg Davis Cupa, mislim da je veliki uspjeh i da su u finalnom meču presudile nijanse, rekla je Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza o uspjehu tenisača na Davis Cupu. 

Prikazali smo, kaže, izuzetno dobru igru.  Koliko ovakvi uspjesi znače za neke nove naraštaje i povećava li se interes kod djece, ističe kako svaki taj uspjeh daje novu snagu i energiju. 

– Ogromna je to popularnost jer svi ti naši igrači su njima idoli i uzori. Na sljedeći Davis Cup idemo izravno kao finalisti. 

I olimpijci i paraolimpijci postigli su velike uspjehe.

– Zbog pandemije su igre odgođene godinu dana i naravno da je to utjecalo na kvalifikacijske cikluse. Prošle godine je bilo dosta natjecanja koja su bila kvalifikacijska za olimpijske igre i prekinuta su. Bilo je dosta problema. Imali smo ciklus koji je trajao pet godina i nastojimo pratiti sve sportaše od 15. godine kroz naše programe. Naši sportaši prolaze određene stepenice kroz programe u svojem sportskom razvoju i imaju osiguran dosta dovoljan broj priprema, natjecanja, opreme, svega što treba za postizanje vrhunskih rezultata, rekao je Neven Šavora, pomoćnik glavnog tajnika HOO za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe.

Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta istaknuo je kako je stav Vlade prije svega prema sportu pokazan u spajanju dva bitna brenda, dvije bitne djelatnosti kojima se bavimo, to je sport i turizam.

– Po tome smo s jedne strane i konkurentni u svijetu, a s druge se možemo ponositi. Ujedno mogu donositi i solidnu dobit državnom proračunu. Nakon svakog natjecanja na kojem se dogodi dobar sportski rezultat poraste interes stranih gostiju za dolazak u Hrvatsku, kaže Družak.

Je li ponosan na to da se sport uspješno održao u Hrvatskoj, Perica Bukić, bivši vaterpolist kaže kad se spominje njegova generacija je da i nakon njih hrvatski vaterpolo ima sjajne uspjehe. 

–  Igrali smo dva olimpijska finala, jedno srebro, jedno zlato, čak sedam svjetskih prvenstava u nizu smo osvajali medalje. Nije lako to u kontinuitetu zadržati 10, 15 i više godine. Ono što je jučer je prošlo, ono što dolazi je uvijek izazov. Čeka nas novi olimpijski ciklus. Ono što je posebno nama važno, to je nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu, gdje smo domaćini u Splitu ovo ljeto krajem kolovoza, očekujem odličnu igru naše reprezentacije i vrhunski sportski spektakl, rekao je.

U zemlji koja ima niz potreba, redovnih i izvanrednih, nije lako osigurati financijska sredstva i za sport. Međutim, budimo realistični. Po čemu je Hrvatska u svijetu poznata? Poznata je po svojim ljepotama i poznata je po svojim sportskim rezultatima, istaknuo je Mladen Vedriš, predsjednik RK PPD Zagreb.

– Prema tome, na sport ne treba gledati kao na trošak, nego treba gledati kao na investiciju. Drugo je pitanje koliko mi tu investiciju znamo na pravi način efektuirati. Međutim, vrhunski sportski rezultati bude interes za Hrvatsku, bude interes za dolazak u Hrvatsku, bude interes za poslovanje s Hrvatskom, kaže Vedriš.

Potrebno je osigurati model koji će omogućiti da funkcioniramo na nacionalnoj i međunarodnoj sceni u tim natjecanjima. 

– Jer kao što je rekla kolegica imate tri bitna efekta. Prvi je ekonomski, drugi je učinak na mlade generacije i zdravlje nacije itd. Sport se mora gledati kompleksno i bilo kakvi nagli pomaci i rezovi mogu dovesti do nesagledivih šteta. Ne možete jedna klub preko noći staviti u poziciju gladovanja, nakon mjesec dana reći evo sad možeš pojesti pa nadoknaditi to. Treba se voditi računa o svim tim aspektima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










O infrastrukturi i financijama

U kakvim uvjetima sada tenisači rade, Babić odgovara da je najveći problem i za što reprezentativci najviše mole, kao i oni iz Saveza zajedno s njima, su prvenstveno uvjeti. 

– Ni Zagreb nema dobre uvjete, ni Split – dva najveća grada s najviše igrača i reprezentativaca. Ono što nama ovog momenta može puno pomoći su dva terena u Splitu, dva terena u Zagrebu, brze podloge i balon preko njih da se može igrati preko zime. To je gorući problem. Nama je bitno da lokalna samouprava aplicira potrebe za ta dva terena, ističe.

Što će značiti manje novca u zagrebačkom proračunu za sportaše, Šavora kaže kako je to jedan veliki udar na zagrebački sport. 

– Za proračun sporta u Zagrebu trebamo uzeti kao točku za promatranje početak 2020. kada je taj proračun bio 162 milijuna. Imali smo lockdown, aktivnosti su se smanjile i u tom periodu proračun doživljava dva rebalansa. I završava na 135 milijuna. To su sredstva koji je bio za pogon koji je pola bio u pogonu, a pola ne. Sada se uzelo još 20 milijuna. To u svakom slučaju budi jednu zabrinutost zagrebačkih klubova i sportaša. 135 milijuna je minimum da klubovi i sportaši mogu biti u funkciji, rekao je.

Uplitanje politike

Da bi mi došli do uspjeha, potrebna je sinergija, naglašava Bukić. 

– Ja sam apsolutno za da je politika angažirana, politika je uključena u sve sfere društva, treba biti i u sport, ali treba biti proaktivna. Zaista se nadam da će se što se tiče grada Zagreba još jednom razmotriti ovaj prijedlog. Predložiti Skupštini da se u potpunosti ukine financiranje seniorskih klubova mislim da vodi u užasne probleme. Moram napomenuti da ti klubovi nisu značajni samo za  Zagreb. Oni su nositelji kvalitete i značaja hrvatskog sporta, dodaje. 

I Družak kaže kako se nada da će prevladati razum. 

– Mi smo večeras govorili o tome kako su ti sportaši lokomotive za razvoj sporta. Naravno ako nema rezultata, nestat će i motiv. Mi inače imamo i generacijski problem jer je populacija sve starija. Kada govorimo o sportskim rezultatima, oni spadaju u sferu nemogućeg. I sada gasiti te lokomotive koje djecu vuku na sportska borilišta, mislim da bi to bilo pogubno. Naravno da će država kao takva poduzeti sve što je u njezinoj moći da se eventualni problemi što manje osjete na samom sportu, rekao je.

– Država ima i jednu drugu obavezu. Treba razvijati i stvarati preduvjete na cijelom teritoriju Republike Hrvatske podjednako. Svi građani, odnosno svi stanovnici trebaju imati iste ili približne uvjete za bavljenje sportom. Ne možemo mi graditi samo sportske centre u velikim gradovima, jer mi kada gledamo i brojčano i povijesno, sportaši i dolaze u klubove iz manjih sredina, to je naša obveza, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pobjeda košarkaša Zvezde protiv Cibone

TOTALNA TRANSFORMACIJA: Đani ovako ne izgleda!