in

Preminulo 60 osoba, 3262 nova slučaja

Slatka-Tajna.Eu

Četvrti val epidemije se smiruje

Foto: Davor Puklavec / Armin Durgut / Slaven Branislav Babic / PIXSELL/Shutterstock

U zemlji je u posljednja 24 sata zabilježeno 3.262 novih slučajeva zaraze, što je 600-tinjak manje u odnosu na prošli utorak. U bolnicama se liječi 2.436 osoba, od kojih je 319 na respiratoru. Nažalost još je 60 osoba preminulo.

Iako broj novozaraženih u našoj zemlji pada, pritisak na bolnice i dalje je velik. Prof. dr. sc. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB Dubrava, u Dnevniku u podne je otkrio kako se brojke u toj bolnici polako smanjuju.

– Pa evo brojke se pomalo smanjuju, mi danas imamo 123 bolesnika u respiratorom centru. Nažalost, taj se pomak još ne vidi u jedinici intenzivnog liječenja gdje imamo 33 bolesnika. To je i uobičajeno, brojevi će malo kasnije i tamo početi padati, naravno, ako se nastavi ovaj dobri epidemiološki trend, rekao je prof. Baršić.

Otkrio je dob pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja.

– Većina je bolesnika uglavnom iznad 60 godina, ali imamo i mlađe ljude od 33, 35, 40, 44 godine, dakle mlađe, ali dominiraju stariji pacijenti, kaže.

Stožer: U Hrvatskoj 3.262 novozaraženih, 60 osoba umrlo

U posljednja 24 sata zabilježena su 3.262 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25.107. Među njima je 2.436 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 319 pacijenata. Preminulo je 60 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 635.027 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 11.329 preminulo, ukupno se oporavila 598.591 osoba od toga 3.662 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20.937 osoba.

Do danas je ukupno testirana 3.522.521 osoba, od toga 10.244 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 6.12.2021. utrošene su 4.266.743 doze cjepiva, a cijepljeno je 54,47% ukupnog stanovništva, odnosno 64,97% odraslog stanovništva. Na dan 6.12.2021. utrošene su 17.493 doze cjepiva, a od toga je 3.157 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 6.12.2021. 2.210.635 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.989.027 osoba ( 1.809.228 osoba cijepljeno s dvije doze te 179.799 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 58,69% odraslog stanovništva.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.262 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25.107. Među njima je 2.436 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 319 pacijenata. Preminulo je 60 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Popušta li ipak pritisak na bolnički sustav u Osijeku u Studiju 4 je otkrio prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević sa Zavoda za mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC Osijek.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Stanje u KBC Osijek je u jednoj stagnaciji. Još uvijek je teško stanje, veliki broj bolesnika dolazi u bolnicu, potrebne su hospitalizacije. Broj se ne povećava unazad nekoliko tjedana i to jeste jedan oblik stagnacije, obećavajući, malo optimističnije možemo gledati na ove brojke. No, nažalost, s druge strane broj umrlih nas rastužuje, po zadnjim podacima – u posljednja 24 sata je 11 osoba preminulo u našoj ustanovi. Naravno da je to ne zvuči dobro, rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević dodavši da je od 11 preminulih njih 9 nije bilo cijepljeno.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron-varijante. Riječ je o kontaktu zaraženih osoba kojima je ona već potvrđena.

S obzirom na veću zaraznost nove varijante, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović u radijskoj emisiji Izaberi zdravlje rekla je kako očekuje da će biti još slučajeva.

– Potvrđen je jedan pozitivan koji nema nikakve simptome, a da podsjetim, prvih dvoje koji su testirani također imaju blaže simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje. Oboje su cijepljeni, a jedan od njih je prije cijepljenje već jednom prebolio COVID, rekla je dr. Petrović.

U Hrvatskoj je, barem se tako čini, vrhunac četvrtog vala prošao. Broj zaraženih stagnira drugi tjedan za redom. Kakva je situacija u Njemačkoj u Studiju 4 je otkrio epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, Marijo Parčina.

– Brojevi definitivno osciliraju, držimo se ovdje u Njemačkoj negdje u sredini europskih zemalja. Najviše su pogođene Češka i Slovačka, u Hrvatskoj nije tako, ističe Parčina.

Kaže da je 80% pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, da se radi o necijepljenim pacijentima.

– Ljudi su u zimskom razdoblju prijemčivi za bilo kakve bolesti. Vrijeme će pokazati što će donijeti omikron. Glavni nam je problem delta varijanta. Svi slučajevi omikrona, radi se o importiranim slučajevima iz JAR-a. Naš je nadzor nad omikronom snažan.

Sve više europskih zemalja, među njima i Njemačka, raspravljaju treba li uvesti obvezno cijepljenje protiv covida-19 nakon što je Austrija u studenom najavila da će uvesti obvezno cijepljenje 1. veljače iduće godine što je pokrenulo velike prosvjede u zemlji.

– Obveze vezane uz cijepljenje apsolutno su posljednje sredstvo i primjenjive su samo kad se iscrpe sve ostvarive opcije za porast cijepljenja, rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

– Učinkovitost obveze cijepljenja vrlo je specifičnog konteksta, rekao je Kluge i dodao da treba uzeti u obzir povjerenje javnosti u vlasti. Ono što je prihvatljivo za jedno društvo i zajednicu, možda neće biti učinkovito i prihvatljivo u drugom, dodao je.

Podaci županijskih stožera:

● U Krapinsko-zagorskoj županiji 117 je pozitivnih nalaza na koronavirus, umrle su tri osobe
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 360 je novozaraženih, četiri su osobe preminule
● U Primorsko-goranskoj županiji 222 su nova slučaja, tri su osobe preminule
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 67 je novih slučajeva, jedna je osoba preminula
● U Zadarskoj županiji 105 je novozaraženih, dvije su osobe preminule
● U Međimurskoj županiji 56 je novih slučajeva, tri su osobe preminule
● U Osječko-baranjskoj županiji 212 je novozaraženih, sedam je osoba preminulo
● U Zagrebačkoj županiji 73 su nova slučaja zaraze koronavirusom
● U Karlovačkoj županiji 116 je novozaraženih, dvije su osobe preminule
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 107 je novih slučajeva, tri su osobe preminule
● U Ličko-senjskoj županiji 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 45 je novih slučajeva, jedna je osoba preminula
● U Zadarskkoj županiji 105 je novozaraženih, dvije su osobe preminule
● U Virovitičko-podravskoj županiji 5 je novihslučajeva, dvije su osobe preminule
● U Varaždinskoj županiji 141 novi slučaj, preminulo je sedam osoba
● U Istarskoj županiji 154 su nova slučaja, tri su osobe preminule
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 123 su nova slučaja zaraze
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji evidentirana su 72 nova slučaja
● U Požeško-slavonskoj županiji 31 je novi slučaj zaraze koronavirusom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SAD I NIKAD VIŠE, DOBIĆU UPALU MIŠIĆA: Marija Šerifović mijesila tijesto

Muhammed Karaosman i singl “Svoj” – Hayat Production