in

Nedim Mekić – fudbalski talenat isplivao uz pomoć ljubavi prema klubu

Slatka-Tajna.Eu

Koliko imamo primjera uspješnih i upornih fudbalera, koji su prolazili trnovite puteve da stignu do vrha svjetskog fudbala? Ima ih mnogo, ali svaki primjer ima svoju posebnu priču. Mala smo zemlja, fudbalskih talenata ne nedostaje, to nije sporno. Međutim, kod mnogih nedostaje ta nevjerovatna želja za uspjehom, želja da voljenom klubu i navijačima donesu radost.

Tu želju, strast, htijenje, prepoznao sam u momku kojeg danas mnogi smatraju najboljim fudbalerom Željezničara.

Nedim Mekić svoj je fudbalski put gradio igrajući za mnoge bh. klubove (Igman Konjic, Travnik, GOŠK, Zvijezda Gradačac, Radnik Bijeljina). Strpljivo je čekao svojih pet minuta da se vrati na Grbavicu i pokaže da zaslužuje nositi plavi dres. I zaslužuje, pokazao je to u ovom jesenjem dijelu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine. Mekić je oduvijek bio Željino dijete, nosio je Željezničar u srcu, a danas je konačno, narodski rečeno “u svom, na svom”. Njegov fudbalski talenat je isplivao, ljubav prema klubu je presudila. I vidi se to na terenu, vidi se želja i strast da svaku utakmicu odigra na vrhunskom nivou za svoj voljeni klub.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

U Željezničar je stigao u nezgodnom trenutku, ali je to istinski želio. Klub sa Grbavice kosio se sa brojnim problemima, kako finansijskim, tako i ostalim. Prošla sezona je bila sezona za zaborav, ali djeca Željezničara pokazala su u jesenjem dijelu prvenstva da se mogu nositi sa najboljim klubovima u prvenstvu. Da mogu izboriti, a to tabela trenutno i govori, poziciju koja vodi u evropska takmičenja.

Jedan od nosilaca igre tima Tomislava Ivkovića svakako je Nedim Mekić. Njegova pozicija za gledatelje možda manje otkriva nego pozicija napadača koji postiže golove, ali isto tako njegova pozicija je najzahtjevnija na terenu. Mekić se lavovski nosio sa protivničkim igračima u ovom dijelu sezone i kupio brojne lopte, te ih slao na protivničku posljednju trećinu terena. Hranio je sjajnim pasovima svoje saigrače, izagarao u želji da oduzme loptu, išao glavom gdje mnogi ne bi postavili ni nogu. Svojom hrabrom igrom stekao je epitet nositelja igre jednog od najboljih klubova u državi.

Mnogo cijeni navijače i prilikom svakog razgovora sa mnom naglašavao bi da su Manijaci uvijek davali sve od sebe da pruže podršku igračima na terenu. I baš zbog njegovog velikog poštovanja prema navijačima, Manijaci ga mnogo vole i poštuju. Znaju da je Nedim Mekić igrač koji nikada neće iznevjeriti klub. Igrač koji će svim svojim srcem izagarati na terenu za dobar rezultat svoje ekipe.

Koliko znači ekipi Željezničara, dovoljno govori podatak da je Mekić počinjao utakmice od prve minute u 89% slučajeva, a na terenu je provodio 87% minuta. Trenutna cijena Mekića na Transfermarktu iznosi 150.000 eura. Nema sumnje da će ona vrlo brzo biti i mnogo veća.

Foto: Armin Herić, www.fkz.ba

Pitanje je gdje bi Mekić do sada završio da je odrastao u nekoj uređenijoj državi. Pratim ga od malih nogu, posjeduje nevjerovatan talenat i gdje god bi dolazio i igrao po mahalama kao mali, mnogi bi govorili kako će vrlo brzo otići vani. Moje skromno mišljenje je da bi Mekić trebao dobiti priliku u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, pa barem za početak na nekoj prijateljskoj utakmici. Dajte mu šansu, on je neće propustiti. Takav je, borben i hrabar. Igrač za velike utakmice.

The post Nedim Mekić – fudbalski talenat isplivao uz pomoć ljubavi prema klubu appeared first on Sportske.ba.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAO DA JE IZ DŽUNGLE, SRAMOTA ME JE KAKO IZGLEDAM: Filip Car više ne može da podnese Maju

Skoro jednak broj radnika i penzionera u Republici Srpskoj