in

Francuski predsjednički kandidat Eric Zemmour; Tužitelj istražuje nasilje na skupu

Slatka-Tajna.Eu

Francuski predsjednički kandidat Eric Zemur

Foto: HTV / HRT

Predstavljanjem novog kandidata na francuskim predsjedničkim izborima, na desnom spektru političkog neba pojavila se nova zvijezda – Eric Zemur. U Parizu je gotovo 15 tisuća njegovih pristaša s oduševljenjem podržalo njegov program, za razliku od nekoliko stotina lijevo orijentiranih prosvjednika koji su se pred dvoranom sukobili s policijom. Novog kandidata prati glas da je vrlo ekstreman.

– Naravno da nisam rasist. Niti je to itko od vas koji ste ovdje na skupu. Ja samo želim zaštititi naše nasljedstvo, kulturu i domovinu te osigurati našoj djeci mirnu i sigurnu budućnost, rekao je Zemur.

Francuski tužitelj istražuje nasilje na Zemmourovom skupu u nedjelju

Francuski tužitelj otvorio je u ponedjeljak istragu o nasilju na prvom predizbornom skupu Zemmoura, nakon što je jedan muškarac zgrabio Zemmoura za vrat, a njegovi protivnici napadnuti jer su ustali protiv rasizma.

– Istraga će pokriti sve nasilne incidente na skupu, priopćio je tužitelj.

Kada se Zemmour na skupu u nedjelju kod Pariza probijao kroz mnoštvo do pozornice, muškarac ga je uhvatio za vrat prije nego što su ga svladali tjelohranitelji i predali policiji.

Zemmour, bivši novinar, lakše je ozlijeđen, ali je održao govor, objavio je njegov tim.

U odvojenom incidentu, do kojeg je došlo kada je Zemmour počeo govoriti, njegove pristaše su šakama i stolicama nasrnuli na manju skupinu prosvjednika koji su ustali sa svojih stolica i pokazali natpis na majicama “Ne rasizmu”.

Jednoj mladoj ženi iz te skupine okrvavljeno je lice, a napade su prijavila i dvojica novinara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zemmour je u prošlosti bio osuđivan za poticanje na rasnu mržnju

Kandidat krajnje desnice na predsjedničkim izborima, Zemmour je u nedjelju pozvao pristaše da “promijene tijek povijesti” i pođu u “ponovno osvajanje” Francuske.

Glavni je kandidat koji će izazvati Marine Le Pen, čelnicu etabliranijeg krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, za mjesto u drugom krugu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

Njegova tvrdolinijska kritika islama i imigracije učinila ga je polarizirajućom figurom, privlačeći potporu Le Penove biračke baze i glavne konzervativne desnice, ali ga je i otuđila od drugih u Francuskoj.

Nakon meteorskog porasta u anketama proteklih tjedana, uz nekoliko anketa koje predviđaju da će ući u drugi krug izbora, njegova popularnost opada.

U ovoj fazi, većina istraživanja javnog mnijenja predviđa da će u drugom krugu u travnju sljedeće godine biti Macron i Le Pen, te da bi Macron vjerojatno pobijedio u ponavljanju izbora 2017. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAFTA I PLIN NIKAD NEĆE POSTATI STVAR PROŠLOSTI: Geopolitika nafte i plina je vrlo aktivna i „opasna kao i uvijek“

ZAŠTO TO RADI?: Miljana se isjekla po nogama, zadrugari u šoku!