in

Adventi u Zagrebu, Osijeku, Opatiji i Fužinama

Slatka-Tajna.Eu
Druga nedjelja došašća

Druga nedjelja došašća

Foto: Borna Cuk / HRT/PIXSELL

Druga je nedjelja adventa ili došašća. Na adventskom vijencu zapaljena je druga svijeća. Adventske svijeće simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav. 

Zbog titule “najboljeg adventskog odredišta u Europi” Zagreb su u pretpandemijskim vremenima pohodili brojni turisti. Domaći su trošili više nego inače, pa bi se tijekom adventa u glavnom gradu potrošilo i do pola milijarde kuna.

Ove godine broj adventskih kućica drastično je smanjen, a dio događaja preselio se u hotele i na terase ugostiteljskih objekata. Zagrebačko Fuliranje, najstariji adventski događaj u Zagrebu, desetu obljetnicu slavi na novoj lokaciji.

Vlasnici objekata za smještaj nadaju se da će rezervacije u posljednji trenutak dovesti i više posjetitelja. Iako prihod u prosincu neće biti kao 2019., svi se nadaju da će ova godina označiti početak povratka normalnom životu.

U Osijeku, srcu Slavonije, osjeća se da je Božić sve bliže. Najsvečanije je u središtu grada, ispred konkatedrale gdje su veliko božićno drvo i adventski vijenac. Za kićenje božićnog drvca utrošeno je oko kilometar lampica.

Prošle nedjelje prvu je adventsku svijeću zapalio nadbiskup Hranić.  Drugu adventsku svijeću, uz nazočnost gradonačelnika Osijeka Ivana Radića simbolično su je zapalile medicinske sestre – koje su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa već drugu godinu zaredom. 

Opatija zasluženo nosi titulu jednog od najljepših adventa uz more u Hrvatskoj. Blagdanska čarolija ovila je gotovo sve lokacije – gradske šetnice, perivoje i parkove. Prizori raskošno okićenoga grada obišli su svijet tako da je ove godine Opatija stala i uz bok gradovima poput Monaka i Nice i ponijela titulu “najljepšeg adventa uz more”.

Osim toga, Opatija tijekom prosinca nudi i raznovrsne programe, od glazbe, plesa, programa za djecu, humanitarnih akcija, sportskih aktivnosti, gastronomskih doživljaja. Otvoreno je 20 hotela, gostiju ima, a rezervacije pristižu. S obzirom na epidemiološku sliku i ograničenja u zemljama u okružju, pretežno je riječ o domaćim gostima.

Gorski kotar ovoga je vikenda bio pun adventskih događanja. U sklopu Adventa u Fužinama, večeras je održan poseban Božićni koncert. Goranski glazbenici zapjevali su – u špilji Vrelo. To je prvi put da je u ovom jedinstvenom ambijentu organiziran koncert. 

Prosinac u Fužinama ove godine donosi bogat program koji privlači brojne posjetitelje.

– Gorski kotar je izuzetno tražen u zimskom periodu, da je još koja kuća za odmor više, ona bi se prodala. Za one koji žele hotelski smještaj ima još soba. Pripremamo se na veliko za šetnju pod bakljama, tradicionalno događanje 30. prosinca, kazala je Silvija Sobol iz Odjela za turizam KTD-a Fužine. 

Ove godine, na veselje mnogih, vraća se još jedan tradicionalni događaj – podnevni ispraćaj stare godine 31. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Rutinska pobjeda Juventusa, Allegri proslavio veliki jubilej

KIJA KOCKAR I DRAŠKO STANIVUKOVIĆ IMALI OKRŠAJ: Ne želim da budem dio trougla