Categories: Novosti

U nedjelju česta kiša, lokalno i obilna, a ponegdje i snijeg

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

Nakon većinom sunčane nedjelje slijedi sasvim suprotna nedjelja – oblačna i kišovita, sa snijeg ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu će ponegdje biti i obilne kiše, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak.

Za većinu najpovoljniji dani vjerojatno će biti pretežno suhi i barem djelomice sunčani utorak i srijeda, ali na kopnu s hladnim jutrima tijekom kojih je moguć jak mraz. Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka.

Valja spomenuti da će sljedećih dana uz promjenjivo vrijeme na Jadranu biti i prilično vjetrovito – izmjenjivat će se jako jugo, jugozapadnjak i bura.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U nedjelju česta kiša, lokalno i obilna, a ponegdje i snijeg

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “Prve kišne kapi na zapadu Slavonije past će već u noći na nedjelju pa valja dodatno pripaziti u prometu jer će kolnici biti mokri, a temperatura samo malo viša od 0 °C. U nedjelju diljem istočne Hrvatske oblačno. Vjetar slab ili ponegdje umjeren jugoistočni, popodne sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 5 °C.

U također oblačnoj središnjoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 0 do 5 °C. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Povremeno kiša, u gorju susnježica i snijeg, kojeg može biti i u nizinama, osobito na sjeveru.

U Gorskom kotaru i Lici snijeg će ponegdje stvarati novi, većinom tanji snježni pokrivač, a promet bi mogla ometati i jaka kiša, smanjujući nakratko vidljivost. Kiša će na zapadu biti obilna, pri čemu će na sjevernom Jadranu pljuskove pratiti i grmljavina. Puhat će jako jugo i južni te jugozapadni vjetar, a podno Velebita do kraja dana već može zapuhati i bura.

U Dalmaciji će jugo i južni vjetar okretati popodne na sjeverozapadnjak, more će duž cijele obale biti umjereno valovito i valovito. Moguće su nevere. Povremena kiša lokalno će biti obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša od 10 do 15 °C. U oblačnoj unutrašnjosti ujutro hladnije, oko 2 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Relativno vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, nerijetko s olujnim udarima, osobito prema otvorenom moru. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







I dalje promjenjivo

“Kiše na jugu Hrvatske može još biti i u utorak, dok će oblake će sjevernom dijelu Jadrana već u ponedjeljak rastjerati jaka bura. U utorak će olujnih udara biti duž cijele obale. U srijedu nakratko smirivanje bure pa jačanje juga, novo naoblačenje i pljuskove na sjeverni dio Jadrana.

Na kopnu u ponedjeljak oblačno. Oborine će postupno prestajati, najprije na zapadu. Malo kiše ili susnježice past će u višim predjelima, a na istoku su moguće sve do utorka ujutro. U utorak i srijedu uglavnom suho, djelomice sunčano i većinom mirno s hladnim jutrima i čestim mrazom.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Trendi pedikure za ovo ljeto

Mjesecima smo skrivali naša stopala u cipelama, čizmama i patikama i mogli smo sebi dopustiti…

16 minuta ago

U HDZ-u optimistični oko pregovora: Sve će biti u redu

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Foto: Emica Elvedji / PIXSELLTreći tjedan nakon…

21 minuta ago

Poznato ime novog trenera Vest Hema

Fudbalski trener Đulen Lopetegi postigao je dogovor sa Vest Hemom, i od naredne sezone biće…

22 minute ago

ŠEJLA ZONIĆ POKAZALA DRUGO LICE: Direktno se obratila članu žirija

Šejla Zonić je u prethodnom krugu “Zvezda Granda” pokazala dosad neviđeno lice. Prvi put je, naime,…

30 minuta ago

Četvrti dan traje potraga za zatpanim rudarom kod Tuzle

Rudarske čete za spašavanje još tragaju za rudarom koji je zatrpan prije tri dana pri…

2 sata ago

Petrović uoči Borca: Igramo utakmicu godine

U srijedu igramo utakmicu godine, poručio je Željko Petrović, šef stručnog štaba Zrinjskog uoči prvog…

2 sata ago