in

OVAKO SE POŠTUJE NACIONALNA STRUKTURA ZAPOSLENIH U UIO BIH: Na novom GP Bratunac – Ljubovija od 9 carinika radi samo jedan Bošnjak, ostali su Srbi

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/12/granica-bih-srbija.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/12/granica-bih-srbija.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c4c7c9″},{“img”:”/img/vijesti/2021/12/fna_153616.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/12/fna_153616.jpg”,”caption”:””,”bg”:”292324″}]

U Bratuncu prošle sedmice je svečano otvoren novoizgrađeni most na rijeci Drini koji je simbolično nazvan „Bratoljub“. Uz izgradnju mosta koji spaja Bosnu i Hercegovinu i Srbiju ozvaničen je i završetak radova na graničnom prelazu Bratunac – Ljubovija.

Koliko je trajala izgradnja i čijim novcem je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BIH) finansirala izgradnju, već znamo. Međutim nejasno je po kojim kriterijima je UIO BIH na čelu sa Mirom Džakulom zapošljavala carinike i ostalo osoblje na ovom graničnom prelazu.

Prema podacima do kojih je došla “Slobodna Bosna” od devet zaposlenih carinika na novom graničnom prelazu radi samo jedan Bošnjak, dok su ostali Srbi.

(Zaposelni na novom graničnom prelazu  Bratunac-Novi most)

U UIO BIH pravdaju se činjenicama da su carinske službenike zapošljavali prema prijavi prebivališta, odnosno one koji imaju radno iskustvo iz oblasti carinskih procedura i stanuju u blizini novootvorenog graničnog prelaza.

“Pri carinskom referatu na graničnom prijelazu Bratunac sistematizovano je mjesto šefa carinskog referata i 20 mjesta za izvršioce tj. službenike. Neposredno prije otvaranja ovog graničnog prelaza bilo je neophodno obezbijediti minimalni broj izvršilaca za početak funkcionisanja i početak rada ovog graničnog prelaza i to po hitnom postupku. Trenutno je na pomenutom graničnom prelazu zaposleno devet službenika i to na način da su na ta mjesta premješteni službenici iz drugih organizacionih jedinica Uprave, a koji već imaju stalno zaposlenje u Upravi za indirektno oporezivanje, te se prema prijavi prebivališta nalaze u blizini novootvorenog graničnog prijelaza. Nacionalan struktura zaposlenih u UIO se gleda na nivou cijele institucije. U pojedinim organicacionim dijelovima Uprave, a u ovisnosti na kojem dijelu teritorija BiH se nalazi ta organizaciona jedinica, postoji mogućnost da bude zaposleno više službenika iz jednog konstitutivnog naroda u odnosu na drugi”, kazali su za “SB” u UIO BIH.

Kako na graničnom prijelazu Bratunac- Ljubovija treba biti zaposleno još 11 službenika, u UIO BIH tvrde da će se voditi računa o nacionalnoj strukturi, te će biti zaposlen i veći broj Bošnjaka.

alt

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










(Zaposleni na granićnom prelazu GP Skelani i Bratunac kojim se obavlja promet putnika)

Možda bi opravdanje UIO BIH imalo smisla da su na isti način zapošljavali i carinike na GP Skelani i Bratunac kojim se obavlja prevoz putnika. Ovako moramo podsjetiti Džakulu da na GP Bratunac rade četiri Bošnjaka i jedan Srbin, dok na Skelanima rade dva Bošnjaka i dva Srbina, te je bilo logično da urade preraspodjelu carinika, ako već tvrde da vode računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih.

Međutim, ovakvom preraspodjelom ostaje upitno koliko će od 11 upražnjenih radnih mjesta pripasti Bošnjacima? Da li se po instrukcijama na međunarodnom graničnom prelazu prvog reda gdje se dozvoljava promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru zapošljavaju Srbi?

(E.K.)

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OGLASIO SE SALE TROPIKO! Nakon priče da je Marija Šerifović kriva za njihov razvod, pjevač otkrio pravu istinu!

BiH u oktobru posjetilo 113,8 posto više turista