in

Franciškoviću istražni zatvor, Kovačević se brani sa slobode

Slatka-Tajna.Eu

Franciškoviću istražni zatvor

Foto: Dnevnik / HTV

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza. Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizama tijekom prosvjeda protiv COVID potvrda.

Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok će se Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati svaki tjedan javljati u policijsku postaju. Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da “njegov branjenik nikoga nije poticao na nasije i da je postupao miroljubivo”. 

Franciškovićev odvjetnik Stipica Akrap rekao je da je pred državnim odvjetnikom Francišković aktivno iznosio obranu i odgovarao na postavljena pitanja.

– Poriče kaznena djela koje mu se stavljaju na teret jer je u svim svojim nastupima postupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje, rekao je odvjetnik Akrap.

Edin Muminagić
, odvjetnik Natka Kovačevića, rekao je da će njegov branjenik biti pušten na slobodu te da Državno odvjetništvo ima zakonsko pravo, ako se s tim ne slaže uložiti žalbu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. 

Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u cijelosti: 

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali radi ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa. Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj”.

Osim njih, petorica preostalih jučer uhićenih su pušteni na slobodu, a policija je priopćila kako se provode istrage imaju li još nekakve veze s ovim kaznenim djelom.

Prosvjed protiv COVID potvrda

Danas je na Trgu Francuske Republike održan još jedan prosvjed protiv COVID potvrda, a dio prosvjednika bio je i ispred i iza zgrade Županjskog suda kako bi Franciškoviću i Kovačeviću dali potporu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Promašaj godine dolazi nam iz Španije: Gerard Moreno se obrukao za cijeli život!

Osvanula misteriozna čitulja Džeju: Godinu dana nakon njegove smrti oglasila se ona, a svi se pitaju ko je žena koja je objavila jednu riječ!? (FOTO)