in

ECB sljedeće godine neće povećavati kamatne stope

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednica Evropske Centralne Banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da su izgledi za povećanje kamatnih stopa sljedeće godine malo vjerovatni, ali je rekla da će brzo preduzeti mjere za borbu protiv povišene inflacije ukoliko to bude neophodno.

“Kada budu ispunjeni uslovi i dobijemo nove smjernice, nećemo oklijevati da reagujemo”, rekla je Lagarde u online intervjuu za Reuters, prenosi Biznis.rs.

Njena izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što su podaci pokazali da su u novembru potrošačke cijene u eurozoni porasle za 4,9 posto, što je najbrži rast od kada su zemlje Evropske unije objedinjene istom valutom, a stopa inflacije u Njemačkoj skočila na šest posto.

Osim toga, treba napomenuti da je  predsjednik američke centralne banke Jerome Powell izjavio da se skok inflacije više ne može smatrati “trenutnim”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuLagarde je objasnila da je trenutni rast cijena privremen, te je navela da se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u tom smislu ne mogu porediti. Prema njenim riječima, rast inflacije će vjerovatno biti usporen sljedeće godine, kada se izgube posljedice udara na tržišne takse u Njemačkoj do koga je došlo 2020. godine i kada oslabi pritisak visokih cijena energenata.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Duško Tomić: Moj branjenik je tražio žilet

EMINA HUSEDNŽINOVIĆ IBRAHIMOVIĆ PREDSTAVILA SECESIJU VI: Tri segmenta kolekcije