in

Dodik: Hvala gospodinu Milanoviću što to tako tretira

Slatka-Tajna.Eu

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da su se on i predsjednik Rusije Vladimir Putin “gotovo u svakom pitanju složili”, te da Putin nije “ni za kakav avanturizam”.

Putin želi da sačuva teritorijalni integritet i Dejtonski sporazum. Poznato mu je da ne želimo da se krećemo ka NATO-u. Ja odbacujem ocjene koje je dao Stoltenberg vezano za porocjenu situacije ovdje. Ozbiljno smo doživjeli njegovu prijetnju u smislu da će učiniti sve i to asocira na mnogo šta, ali se to treba odbaciti. Spreman sam da Stoltenbergu objasnim situaciju, ali je indikativno da je takva moćna ličnost prihvatila da se informiše iz obavještajne i medijske komunikacije“, kazao je Dodik na pres-konferenicji koju je sazvao nakon posjete Ruskoj Federaciji.

Što se tiče NATO-a, ostat će jaka formacija ali mi želimo da NATO nema neku rigidnu ulogu ovdje. Naše iskustvo sa NATO-om je loše – bombardovali su nas“, dodao je.

Britanci su ovdje zakuhali mnogo problema i održavaju taj konflikt. Sama činjenica da se Britanski parlament odlučio da raspravlja o BiH ukazuje na nekoliko stvari. Prva da je bio mali broj poslanika zainteresovanih za ta pitanja. Vidite da su to ljudi koji su u ranijem vremenu bili angažovani na strani muslimana. Čak jedan broj njih je direktno bio u timu Paddyja Ashdowna. Taj Britanski parlament je apsolutno pokazao svoju bezličnost, da je navijački nastrojen, da treba shvatiti kao mišljenje pojedinaca i tako ćemo se i odnositi“, kazao je Dodik.

Komentarišući povlačenje saglasnosti za Oružane snage BiH, VSTV i Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Dodik je istakao kako će nastaviti da se kreću kako je planirano te da očekuje da će NSRS donijeti odluku o održavanju posebne sjednice iduće sedmice.

Govorio je i o Izbornom zakonu, te rekao kako se razgovori o izbornoj reformi vode mimo predstavnika iz RS.

RS je spremna da riješe određena pitanja u vezi sa tim i mislim da ćemo podržati da se bira Srbin iz RS i drugi i da bi to moglo da riješi tu izbornu zavrzlamu. Muslimani putem Izetbegovića žele da se bira onaj kojeg oni hoće u smislu Komšića, a odlučnost Hrvata je da ne pristanu da budu preglasani i da im se ukrade još nekoliko mandata. Kad se dogovore kako će riješiti problem biranja člana Predsjedništva BiH, mi ćemo ući i glasati oko dogovorenog rješenja“, komentarisao je Dodik.

Govoreći o domovima naroda, rekao je da je to dejtonska kategorija i da će oni podržati ono rješenje koje kaže da “konstitutivni narodi legitimno mogu izabrati svoje predstavnike”.

Što se tiče izborne reforme vezano za procedure za glasanje, prebrojavanje mandata treba da pripada stranci i smatram da treba eliminisati glasanje u odsustvu jer je to najveći element političke korupcije. U ovom trenutku meni dolaze ponude kupim 1.000, 2.000 glasova iz inostranstva i to je javna tajna, to prave sve političke partije. Neka država plati put iz Amerike i neka glasa“, poručio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osvrnuo se ponovo na posjetu Moskvi te rekao kako je dogovorena izgradnja gasovoda sa Gaspromom, i da će na Drini ući u RS i da je bilo riječo o izgradnji dvije a možda i više elektrana na gas. Takođe, ako do toga dođe, akko je kazao, to bi bio okvir investicije od blizu milijardu eura.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 o tome zašto nije bilo fotografija iz Moskve o sastanku sa Putinom, Dodik je rekao kako to moramo pitati pres-službu predsjednika Ruske Federacije te da je najvažnije da su “blizu sat vremena razgovarali”. Rekao je i da će cijena gasa biti 290 dolara, jer se plaća dodatni tranzit.

Odgovorio je i na pitanje da li će Putin doći u Bosnu i Hercegovinu te kazao da je on izrazio nadu da bi volio doći po okončanju izgradnje srpsko-ruskog hrama.

Dodik je i danas govorio o visokom predstavniku Christianu Schmidtu te kazao kako je on “obični građanin Njemačke”.

Mislim da je BiH dovedena u situaciju do apsurda da ne znam da može da bude veći. On nastavlja da govori da jeste visoki predstavnik. On je zalutao ovdje, on nije visoki predstavnik i BiH nema visokog predstavnika. RS to odbacuje. Razmatramo da ga tužimo i nećemo prestati dok ne nađemo tu mogućnost. Opterećuje institucije svojim lažnim predstavljanjem“, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Zorana Milanovića u kojoj kaže da su predstavnici međunarodne zajednice prevara, Dodik je rekao da se slaže s tim te da je “BiH jedina kolonija danas u Evropi”.

Hvala gospodinu Milanoviću što to tako tretira. To je blef, oni blefiraju ovdje i glume ovdje. BiH jedina kolonija danas u Evropi i nije ništa pogriješio. Apsolutno se slažem da je visoki predstavnik prevara“, izjavio je Dodik.

Dodao je i da je sve tačno što je rekao Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Gospodski potez Đokovića nakon što su se slegle emocije poslije poraza od Hrvatske

Inovacije:Studentica razvila uređaj koji olakšava liječenje i zaštitu životinja na daljinu