in

Trnka: Odluka Ustavnog suda odgovara onima koji hoće da ruše državu BiH

Slatka-Tajna.Eu

Odluka Ustavnog suda BiH da prolongira donošenje odluke o sporu BiH i RS nastalog u vezi sa dodijelom koncesija, među kojima je i Buk Bijela, za još šest mjeseci, donekle je opravdana, kaže Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo. Ipak, ističe da nije opravdana jer nisu donijeli privremenu mjeru kojom će do konačnog odlučivanja zabraniti radove na Drini. Istakao je kako ovakva odluka “odgovara onima koji hoće da ruše državu BiH i pogoduju Srbiji”.

“To je jučer bilo najavljeno, ali nisu je donijeli i prolongirali su do januara iduće godine. To znači da je sud sada omogućio da će se radovi koji su počeli, gdje se predstanvici susjedne zemlje ponašaju kao kod svoje kuće, nastaviti”, rekao je Trnka.

Kazao je kako “vjeruje da će sada još ubrzati investicije kako bi stvorili novo stanje koje će biti teško rješavati”.

“Bojim se da za šest mjeseci ništa neće biti riješeno”

Govoreći o dijelu da je ipak odluka Ustavnog suda djelimično opravdana naveo je kako se spor u vezi Komisije za koncesije i dalje vodi.

“Čitava se stvar prolongira za još šest mjeseci i to odgovara onima koji hoće prvo da ruše državu BiH, a drugo da idu na ruku Srbiju i nastave svoj posao kao do sada. Bojim se da za ovih šest mjeseci to neće biti riješeno jer su akteri kojima je u interesu rušenje institucija i pogodovanje Srbiji, ujedno akteri u donošenju odluka Komisije za koncesije”, rekao je Trnka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Podsjetio je da je Ustavni sud u nekoliko odluka rekao da je sve što naslijeđeno po sukcesiji državna imovina te da se moramo tako odnositi prema ovom pitanju.

“Korištenje voda Drine nije stvar odluke RS. Vode su opće dobro i pripadaju svim građanima BiH. BiH je trebala odlučiti o toj koncesiji. Ništa se nije smjelo počinjati. Ovo je nepoštivanje ustavnog poretka BiH. Neko je vrlo dobar scenario pravio da se to sve skupa odugovlači, a da ti radovi teku dalje. Zabrinjava me što sud nije našao dovoljno razloga da donese privremenu mjeru u kojoj kaže ‘ne možete dalje raditi dok ne riješimo ovaj slučaj’”, naglasio je Trnka.

Govoreći o izjavama Staše Košarca, ministra vanjske trgovine, da 24 poslanika u Parlamentu BiH ne mogu biti strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH, Trnka je rekao da “Košarac zamajava javnost”.

“Ovo je spor između države i entiteta i to je isključiva nadležnost Ustavnog suda, ne postoji druga institucija u državi koja može sudski riješiti taj spor. U Ustavu jasno piše ko se može pojaviti kao predlagač, a zastupnici Parlamentarne skupštine jesu tu”, kazao je.

“To je nepojmljivo u jednoj normalnoj državi”

Komentirao je i najave Dodika o stavljanju van snage odluka bišeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna u vezi sa zabranom o raspolaganju imovinom. Trnka je rekao kako se “Dodik stalnoi poziva da radi striktno u skladu s Ustavom, a da ga sada konkretno krši”. Prvi primjer bio je, kazao je, donošenje Zakona o Agencij iza lijekove RS.

“Ne poštuje instituciju Ustavnog suda BiH koja je ustavna kategorija, a stranci su u sudu predviđeni ustavom. (…) Sada najavljuje još više konkretnih radnji – da će suspendovati odluku visokog predstavnika. To je nepojmljivo u jednoj normalnoj državi, da niži nivo vlasti derogira akte viših nivoa vlasti, iako u Ustavu piše da su entiteti dužni da se pridržavaju ustava i poštuju odluke institucija BiH. To je sve antiustavna djelatnost i ne razumijem kako stranci razgovaraju s takvim osobama”, zaključio je Trnka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NE ŽELIM GA POVRIJEDITI : Electra Elite se razvodi nakon dva mjeseca braka!

How To Start An Online Boutique Or Store From Scratch