in

Premijer Boris Johnson donio odluku, na Zapadni Balkan šalju specijalnog izaslanika

Slatka-Tajna.Eu

Stuart Peach, koji je ranije bio na visokim vojnim pozicijama, je izabran za britanskig izaslanika za Zapadni Balkan.

Riječ je o odluci premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, a kao razloga za to je navedena posvećenost ove države stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Kako su saopćili iz britanske vlade, Peach će biti izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio sa pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a. Predsjedavajući je bio 2018., a prije toga je bio na čelu Štaba odbrane Velike Britanije.

Istaknuto je da će raditi s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, s drugim akterima u ovom dijelu svijeta, kao i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi kako bi podržali i osnažili regionalnu stabilnost. Najavljeno je da će podržavati i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Njegovo djelovanje će također podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva, i to pomažući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te drugih sigurnosnih problema. Podsticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću polova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije”, naglašeno je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U britanskoj vladi su napomenuli da se Bosna i Hercegovina, kako su istakli, suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt.

Podsjetili su da su među državama koje nastoje održati stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom – prenio je Klix.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Evropski zakoni za bosansku rakiju

Neodoljive energetske kuglice od samo 5 sastojaka