in

Kukić u Pressingu: Pretukao me Čovićev gorila

Slatka-Tajna.Eu

Slavo Kukić, akademik i sociolog u emisiji Pressing na N1 televiziji sa Amirom Zukićem prisjetio se situacije kada je u Posušju prije sedam godina pretučen rekavši da je to uradio “gorila Dragana Čovića” lidera HDZ-a.

Rekao je da nikada nije dao izjavu za prorežimske medije jer bi na taj “način mutio vodu”.

“A to nije dobro jer bi doveo u znak pitanja neupitnost onoga koji se predstavlja temeljnim zaštitnikom hrvatskih nacionalnih interesa i onda bi se mogli pojaviti vrlo različiti problemi. Ja sam prije sedam godina bio pretučen i otkrio sam ko stoji iza toga to je opet jedan gorostas Dragana Čovića i ne znam da li danas radi u nekoj privatnoj zaštitarskoj agenciji čiji je vlasnik u to vrijeme bio savjetnik ministra unutrašnjih poslova HNK, a taj ministar je bio predsjednik HDZ-a Mostara. Na sudu sam pozvan kao svjedok, ali tada nisam teretio tog čovjeka koji me napao rekao sam sucu da ga je Bog kaznio takvim kakav jeste, ali pitanje je ko je to naručio, a tužitelj nijednom nije taj detalj spomenuo niti se interesovao za toga jer bi došao do HDZ-a i siguran sam da je ta stranka iza toga”, naglasio je Kukić.


Pitali smo ga osjeća li se sigurno živjeti u Posušju.

“Da. Mnogo ljudi u tom dijelu zemlje se ne slaže sa mnom, ali dosta ih se slaže iako to ne govore. Ja sam uvijek bio pri ruci mojim Posušanima da im pomognem ako treba. Sjećam se jednog studenta kojeg sam preporučio mom prijatelju Mirku Pejanoviću i kasnije je student bio dobitnik dekanove nagrade. Međutim tu se moja pomoć završila, rado sam preporučivao studente za koje znam da su dobri. Uvijek je postojala priča ako nemaš rješenje, idi kod profesora Kukića on je svima pomogao. Tu nema korupcije, ne bih to javno govorio. Ne daj Bože tu mi je apsolutno mirna savjest, pomažem ljudima koji su lošeg socijalnog statusa”, kazao je Kukić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kukić je kazao da su nacionalisti 30 godina šireći netoleranciju, mržnju i netrpeljivost promijenili mentalni kod običnog čovjeka te samim time prokomentarisao shvatanje Sarajeva iz zapadne Hercegovine što je zapravo druga istina.

“I to se događa u svim djelovima zemlje. Ta je zemlja živjela tako da se svaki čovjek ne doživljava kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat već samo kao čovjek i zato je bilo moguće tada napraviti pruge, putebe, fabrike, zaposliti ljude, napraviti stopu privrednog rasta kakvu nije imao Japan niti Francuska. Oni koji danas upravljaju BiH rade sve drugačije i posljedica toga je drugi socijalni ambijent i više niko ne razgovara. Šta je s radnim mjestima, privlačenjem kapitala, zadovoljstvo prosječnog čovjeka, zašto mladi odlaze. Tema je uvijek da oni druge čine sve kako bi nas učinili neravnopravnima. Što se tiče zapadne Hercegovine, ona nije imala signal RTV Sarajevo nikada do rata. Kada je pobijedio SDP 2010. godine, Zlatko Lagumdžija me je 2011. godine pitao šta bi trebali raditi. Rekao sam mu da prvo što moraju jeste da se zapadna Hercegovina pokrije signalom RTV Sarajeva jer je ona sve vrijeme pumpana istinom iz Zagreba i da mora znati drugu istinu. Umjesto da to uradi on je rekao da ne dobija glasove iz zapadne Hercegovine i tako da mi je time rekao da ga ne zanima misija već samo da dobije glasove. Nema ni zvaničnika iz BiH da posjećuju zapadnu Hercegovinu i upoznaju je sa stvarnošću pa se onda svakakva mišljenja formiraju tu”, naveo je Kukić.

Naglasio je da Sarajevo nije oslobođeno nacionalističkog sindroma.

“On se manifestuje na drugačiji način nego u drugim dijelovima BiH. Ako imate posla sa nacionalizmom, njega zanima samo logika stalnog konflikta i nametanja svoje volje drugima. Drugi problem je opće vezan za sarajevski mentalni kod to je logika odnosa centra prema periferiji. Uostalom ako danas gledate različite sfere upravljanja društvom vidjet ćete da je tamo puno utjecajniji sarajevski lobi, a BiH nije Sarajevo ono je samo dio te zemlje i to se nekada mnogo šire ne vidi”, poručio je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

S PORODICOM MORAO OTIĆI NA SELO: Juica napadaju zbog “seljačkog” imidža

Unauthorized Affiliate – error page