in

Zelenskij želi s Putinom razgovarati o Donbasu

Slatka-Tajna.Eu

Ukrajinski predsjednik Zelenskij obraća se parlamentu

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Ukrajina treba izravno razgovarati s Moskvom kako bi se okončao rat protiv proruskih snaga u istočnoj pokrajini Donbas, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. On se obratio parlamentu nakon što je Kijev pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom.

– Moramo reći istinu – da nećemo moći zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom – danas su to priznali svi vanjski partneri. Ne bojim se direktnih razgovora s Rusima, znamo koje europske zemlje podržavaju Ukrajinu, rekao je Zelenskij u parlamentu, nakon što je Kijev pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom.

Kijev tvrdi da je pokušao dogovoriti izravni dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da se ti ukrajinski zahtjevi ignoriraju. Kremlj tvrdi da Putin nije protiv razgovora sa Zelenskijem, ali da razgovori sami po sebi nemaju smisla ako se ne pripremi odgovarajuća agenda.

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena velika i neuobičajena kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici. 

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb je dramatično izjavio kako “ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na granicu i od tada je nije povukla”.

Vojna napetost na granici – međusobne optužbe za gomilanje snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je utorak da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njezine ‘crvene linije’ prema Ukrajini. NATO i Sjedinjene Američke Države su upozorile Rusiju da će platiti visoku cijenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine.

Moskva oštro optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje, a izjave o novom ruskom napadu odbacuje kao “lažne i zapaljive”.

Rusija je danas započela novi krug vojnih manevara pokraj ukrajinske granice i teško optužuje Ukrajinu da je rasporedila polovicu svoje vojske na istoku zemlje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ukrajinska oružane snage pojačavaju vojnu moć, raspoređuju teško naoružanje i ljudstvo, rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova. Dodala je da je u to područje raspoređeno 125.000 vojnika – polovica cijele ukrajinske vojske.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov će u četvrtak u Stockholmu o tome razgovarati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Ruski zimski manevri s 10.000 vojnika održat će se na 30 lokacija, uključujući i Krim. Bjelorusija je najavila da će se pridružiti zajedničkim vojnim vježbama s Rusijom na njezinoj južnoj granici s Ukrajinom.

Rusija izričito odbacuje nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo obrambene naravi.

– Rusku Federaciju zabrinjava činjenica da se u blizini njezinih granica provode masovne vježbe, uključujući one neplanirane, kao što je to bio slučaj nedavno u Crnom moru kada su strateški bombarderi  letjeli 20 kilometara od naših granica ( …) Ima preciznog oružja, a možda ima i nuklearnog oružja, rekao je Vladimir Putin.

Dok rastu napetosti na granici Ukrajine i Rusije, u Rigi je nastavljen sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a pod predsjedanjem glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.  Glavne teme drugog dana ministarskog sastanka jesu situacija u Ukrajini i Bjelorusiji, te rasprava onome što je naučeno nakon angažmana NATO-a u Afganistanu. 

Po dolasku na ministarski sastanak u glavni latvijski grad, danski šef diplomacije Jeppe Kofod istaknuo je kako su za provokacije i eskalaciju krize na granici odgovorni ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski saveznik Aleksandar Lukašenko. Izjavio je kako je jasno kako je na njima da naprave slijedeći, nužni korak, ako doista žele deeskalaciju krize i bolje odnose s ostatkom svijeta.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IZ SRETNIH DANA: Dalila je djetinjstvo provela u Bugojnu

ODBIO DA PRODA PJESMU VELIKOJ ZVIJEZDI: Bubi želio da obraduje svoju publiku