in

Elektrifikacija ne može riješiti gužve i nedostatak parkinga

Slatka-Tajna.Eu

Elektrifikacija vozila neće biti dovoljna za poboljšanje mobilnosti u gradovima jer električna vozila ne mogu riješiti probleme gužvi i nedostatka parking prostora, istaknuto je drugog dana foruma “Sarajevo Unlimited”.

Predsjednik fondacije Mreža za promjene jugoistočne Evrope Garret Patrick Kelly rekao je na panelu “Ekološki osvješteni gradovi: e-mobilnost” da je potrebna promjena mentaliteta od razmišljanja o vlastitom vozilu do razmišljanja o najefikasnijem načinu transporta i čistijim, sigurnijim gradovima.

“Potrebno je, kao i u svim drugim evropskim gradovima, da ljude “izvučemo” iz auta kako bi više hodali, vozili biciklo ili korisitili javni prevoz”, pojasnio je Kelly.

Naglasio je da je za to neophodna promjena mentaliteta od ovog u kojem prioritet imaju vozila do novog u kojem su prioritet ljudi.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naveo je da je ta institucija odlučila osnovati udruženje koje bi moglo pokretati inicijative za izgradnju infrastrukture koja je preduslov za razvoj elektromobilnosti u BiH.

Dodao je da u protekle tri godine elektromobilnost postaje sve zastupljenija u javnosti i sve više lokalnih zajednica priprema projekte kojim bi podržali njen razvoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Haris Muratović iz kompanije Porsche BiH potcrtao je da BiH još uvijek ne daje nikakve poticaje za kupovinu električnih vozila, dok Srbija i Crna Gora daju po 5.000 eura, Slovenija 7.500 eura, a Hrvatska 9.000 eura.

Izrazio je nadu da će Vlada Kantona Sarajevo prepoznati potrebu za izmjenama zakonske legislative i biti prva u BiH koja će podržati elektromobilnost i tako doprinijeti smanjenju zagađenja.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TOŠE PROESKI – Evo kako danas izgleda njegova PRVA ljubav – Hayat Production

Petnaest godina Dodikovog ‘potkopavanja’ BiH