in

Evo kako da njegujete ruke da izgledaju deset godina mlađe

Slatka-Tajna.Eu

Ruke mogu otkrivati težak život, ali nas i činiti starijima čak i ako se nikad nismo bavile grubim poslovima.

No, bore na rukama, isušenu kožu, crvenilo možemo izbjeći, a ruke vizuelno itekako pomladiti. Ili možda jednostavno želite da počnete da njegujete svoje ruke prije nego što se išta dogodi i one prije vremena ostare.

Zašto je briga o rukama važna?

Budući da je industrija ljepote toliko fokusirana na osmijeh, kreme za područje oko očiju i slično, lako je zaboraviti da se godine najviše primjećuju na rukama (i vratu!). Tako je! Vaše ruke imaju tendenciju da stare brže od ostatka tvog tijela. Na nadlanici je koža tako tanka da je sklonija oštećenjima više od našeg lica. A svaki dan činimo puno toga što im dodatno nanosi štetu.

Od sunčeve svjetlosti do vode i svakodnevnih kućnih poslova, nije ni čudo da naše ruke tako brzo stare. Ipak, većina nas potpuno zanemaruje pravilnu njegu ruku. Dosta je toga! Ovih sedam savjeta pomoći će da njegujete ruke i očuvate ih mladima u godinama koje dolaze.

Savjet br. 1: Započnite noćnu rutinu njege ruku

Možda već imaš rutinu protiv starenja lica noću. Ali, kao što smo spomenuli, važne su i vaše ruke. Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da nanesete osnovnu kremu svake večeri kako bi ih dobro hidrirali. (Ovo je posebno važno ako živite u suvoj ili hladnoj klimi.)

Potražite proizvod koji sadrži vitamin C ili E, jer su ovi vitamini izvrsni u borbi protiv slobodnih radikala i istovremeno mogu posvijetliti ton kože. Ti sastojci su takođe izvrsni za sprečavanje starenja. Ali, ako želite preokrenuti starenje, takođe ćete htjeti da uključite proizvod s retinolom, aktivnim oblikom vitamina A. To može ukloniti bore i ujednačiti ton kože. Retinol može uzrokovati osjetljivost na sunčevu svjetlost, stoga se pobrinite da bude dio tvoje večernje rutine.

Savjet br. 2: Piling barem jednom nedjeljno

Ako ozbiljno razmišljate o pravilnoj njezi ruku, onda morate početi s pilingom. Vjerovatno već znate osnovne prednosti: piling poboljšava i pomlađuje kožu te uklanja mrtve ćelije kože. Ali, jeste li znali da to čini i ostatak vaše rutine za njegu kože djelotvornijom? Tako je – kada su mrtve ćelije kože nestale, a vaša je koža čista, kremama, kremama za sunčanje i tretmanima protiv starenja lakše je preći na posao.

Za ispravan piling koristi svoj omiljeni proizvod za piling ili napravi jednostavnu domaći piling sa šećerom ili morskom soli i prirodnim uljima. Potrebno je nanijeti malu količinu na dlan jedne ruke i umasirati je istim pokretima koje koristite za pranje ruku. Zatim isperite ruke, nanesite kremu za ruke i gotovi ste. Za najbolje zdravlje ruku treba napraviti piling jednom nedjeljno, ali ni dvaput nedjeljno neće škoditi.

Savjet br. 3: Njega zanoktica

Lako se koncentrisati samo na kožu, ali dobro zdravlje ruku uključuje naše nokte i zanoktice. Kako bi zanoktice održali zdravima, nanesite na njih svakodnevno malu količinu ulja. To može biti bilo ulje za njegu kože ili ulje za zanoktice (kutikule), u zavisnosti od toga šta najviše odgovara proizvodima koje već imate ili u koje želite da uložite.

U svakom slučaju, potražite nešto s nježnim i prirodnim sastojcima poput kokosa, slatkog badema ili arganovog ulja. Nanesite malu količinu na vrhove zanoktica i noktiju i masirajte dok se ulje uglavnom ne upije. Dobro vrijeme za to je noću kada je manje vjerovatno da će se ulje isprati tokom svakodnevnih aktivnosti.

Savjet br. 4: Neka vam ruke budu vlažne

Kao što smo ranije spomenuli, gornji dio ruku ima tanju kožu koja je slična, recimo, koži oko očiju. Ima manje lojnih žlijezda, koje proizvode zaštitni sloj ulja koji kožu održava otpornom. Trebalo bi da redovno nanosite kreme za ruke. I provjerite jesu li to prave kreme za ruke, a ne samo druge kreme koje koristite u tu svrhu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kreme za ruke obično su gušće i imaju posebne sastojke ključne za zdravlje ruku, što ih čini važnim proizvodom. Potražite kremu koja ima ceramide.

Oni stvaraju zaštitni sloj koji zadržava vlagu – slično uljima koje naša koža prirodno proizvodi lojnim žlijezdama. Najvažnije vrijeme za nanošenje kreme za ruke je nakon pranja ruku. Tada su najranjivije. Dobro je držati kremu za ruke i na drugim mjestima, poput torbice ili u fioci na radnom stolu.

Savjet br. 5: Poklonite rukama dodatni tretman

Jesi li znala da postoje maske za ruke? Tako je! Baš kao što biste se mogli počastiti hranjivom maskom za lice, maska za ruke može vam pomoći u dubinskom čišćenju ruku i iznijeti ono najbolje u vašoj koži. Premda maske za ruke sigurno nisu obavezne, one mogu biti lijep način da dodate nešto novo i veoma djelotvorno svojoj rutini njege ruku.

Druga opcija je tretman preko noći koji lako možete obaviti kod kuće.

Za početak, operite ruke i napravite piling. Zatim umasirajte proizvod za njegu kože kao što je tamanu ulje ili arganovo ulje. Pokrijte ruke plastičnom folijom ili čak nitrilnim rukavicama, a zatim ih pokrijte pamučnim rukavicama, rukavicama ili čarapama. Idealno je ostaviti ih tako preko noći, ali ako ne možete, već sat vremena će pokazati rezultate. Kada skinete rukavice imaćete kožu poput bebine. Brzi trik protiv starenja!

Savjet br. 6: Zaštitite ruke od sunčeve svjetlosti

Sunce za vaše ruke to nije baš dobro. Osim opekotina, moćni sunčevi ultraljubičasti zraci mogu uzrokovati mrlje, bore i dalje stanjivanje ionako tanke kože na nadlanici – sunčeva svjetlost je uzrok 80 odsto vidljivog starenja, tvrde dermatolozi. Srećom, rješenje je prilično jednostavno – svako jutro treba nanijeti kremu za sunčanje od najmanje SPF 30. Međutim, svaki put kada perete ruke, isperete i kremu za sunčanje. Zato je dobro svaki put ponovno nanijeti kremu. Držite bočicu kreme za sunčanje pored umivaonika kao podsjetnik.

Još je djelotvornije da nosite rukavice kada radite u vrtu, vozite bicikl, džogirate – odnosno kad znate da će aktivnosti na suncu potrajati. One stvaraju jaku barijeru protiv sunčevih zraka i mogu biti odlična investicija za zdravlje ruku.

Savjet br. 7: Ukrasi ruke

Posljednji dodir rutine njege ruku protiv starenja nije briga o koži. Radi se o tome da vaše ruke izgledaju onako kako želite da izgledaju. Nakon prave njege za zdravlje ruku, treba ih i dotjerati. Svako ima svoj lični stil. A dopuštajući toj individualnosti da zablista, možeš pokazati svoje ruke na način na koji neko ulje ili krema nikada neće moći.

Nekoliko malih dodataka – fini prsten, minimalistička narukvica ili čak elegantan sat – mogu privući pažnju na vaše ruke i pokazati ih. Ne postoji ništa privlačnije od samopouzdanja i nema savjeta protiv starenja poput “voli svoj izgled”.

(Stil.kurir.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Postignut okvirni dogovor predstavnika rudara i Vlade FBiH, tri tačke sporne…

VRAĆALI SU ME U ŽIVOT, TEŠKO SAM PODNIJELA: Jana progovorila o porodičnoj tragediji