in

Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove

Slatka-Tajna.Eu

Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvene medije da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je premijer Scott Morrison.

Vlada razmatra obim odgovornosti platformi kao što su Twitter i Facebook za klevetnički materijal objavljen na njihovim stranicama. To dolazi nakon što je najviši sud u zemlji presudio da se izdavači mogu smatrati odgovornima za javne komentare na internetskim forumima.

Presuda je dovela do toga da neke novinske kompanije poput CNN-a uskrate Australcima pristup svojim Facebook stranicama.

“Online svijet ne bi trebao biti divlji zapad gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno idu okolo i mogu naštetiti ljudima”, izjavio je Morrison na televizijskom brifingu za novinare. “To se ne može dogoditi u stvarnom svijetu, pa nema razloga da se dogodi i u digitalnom svijetu.”

Novi će zakon uvesti mehanizam žalbe. Ako neko misli da ga se kleveće, maltretira ili napada na društvenim mrežama, moći će zahtijevati da platforma ukloni materijal.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuAko se sadržaj ne povuče, sudski bi postupak mogao prisiliti platformu društvenih medija da pruži pojedinosti o komentatoru.

“Digitalne platforme moraju imati odgovarajuće procese kako bi omogućili uklanjanje ovog sadržaja”, rekao je Morrison i zaključio: “Oni su stvorili prostor i moraju ga učiniti sigurnim, a ako neće, mi ćemo to putem ovakvih zakona.”

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Oglasila se Ana Bekuta: Objavom na Instagramu rasplakala sve, ovako se oprostila od Mrke!

LUDA ZABAVA U DRUGOM KRUGU “ZVEZDA GRANDA”: Ko je zablistao ove subote