in

“Ako se istraje na etničkom izbornom principu – predviđa se dodatna destabilizacija Bosne i Hercegovine”

Slatka-Tajna.Eu

Novinar Erol Avdović iz New Yorka upozorava da su sigurnosna pitanja prioritet, a ne izborne reforme.

“Ostaje istinska enigma zašto su Amerikanci na čelu s gospodinom Matthew Palmerom ovoliko mnogo požurili u sprovedbi zacrtane, a teško ostvarive izborne reforme, koju je po svemu sudeći u Bosni i Hercegovini nemoguće dosegnuti?

Posebno ne uz onakav kompromis kakvom su se ponadali u Washingtonu, jer prvenstveno gospodin Dragan Čović, lider HDZ-a govori o sve ili ništa principu, najavljujući 2 decembar kao ‘Dan D’ – do kad bi izborni zakon ‘morao’ biti promjenjen.

Kako stvari sada stoje gotovo da je izvjesno, ili bolje rečeno – nije teško predpostaviti da je ova runda pregovora od strane pregovarača SAD i EU”, osuđena u najmanju ruku na odlaganje.

“Sve bi se već sada moglo opisati kao ‘konvertirani’ neuspjeh. Ali živi bili pa vidjeli; nikad se ne zna.Uglavnom, ovi pregovori imaju više potencijala za dodatni politički konflikt nego za izlazak iz blokade što bi trebao biti sigurnosni prioritet.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uostalom, gospodin Palmer je već najavio novi rok – ‘do proljeća’ naredne 2022. godine, do kada bi trebalo dogovoriti izborne reforme.

No, ako se istraje na etničkom izbornom principu – oni koji se bave sasvim ozbiljnim geostrategijskim analizama – predviđaju dodatnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine upravo zbog insistiranja promjena izbornog zakona na ovaj način”, piše u analizi novinar Erol Avdović iz New Yorka.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SLAVLJE U DOMU GOCE BOŽINOVSKE! Ona i Zlata se latile mikrofona, slavi se krštenje

Business literatura:Controlling – Business Magazine