in

HRT: Novi soj Omicron – EU i SAD zatvaraju letove iz nekoliko država s juga Afrike

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je novu varijantu koronavirusa “zabrinjavajućom”, javlja BBC. Varijanta nazvana Omicron prvi je put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike 24. studenoga. Ranije poznata kao B.1.1.529, registrirana je i u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i u Izraelu.

WHO ističe da prve analize sugeriraju da se tom varijantom lakše ponovno zaraziti. Navodi i da se širi svim dijelovima Južnoafričke Republike.

Nije neuobičajeno da se virusi s vremenom mijenjaju, odnosno mutiraju. Neka varijanta postaje “zabrinjavajuća” kada njezina mutacija utječe na prijenos i stupanj zaraznosti virusa ili na učinkovitost cjepiva.

WHO je priopćio da mu treba nekoliko tjedana za potpunu analizu nove varijante. Protivi se paničnoj zabrani putovanja koje su uvele neke zemlje i umjesto toga savjetuje “odmjereni i znanstveni pristup”.

Neke države zabranile slijetanje zrakoplova iz nekoliko država s juga Afrike 

Države članice EU-a, Velika Britanija i Švicarska zabranile su slijetanje zrakoplova iz nekoliko država na jugu Afrike, što je ministar zdravstva Južnoafričke Republike Joe Phaahla ocijenio neopravdanim. Zabrana putovanja suprotna je standardima WHO-a, rekao je Phaahla novinarima.

Sjedinjene Američke Države zatvorit će svoje granice putnicima iz osam južnoafričkih zemalja zbog pojave Omicron varijante COVID-a, najavio je američki predsjednik Joe Biden. Od ponedjeljka će putnicima iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Kraljevine Esvatini, Mozambika i Malavija biti zabranjen dolazak na američki teritorij. U zemlju će moći ući samo američki državljani i osobe sa stalnim boravištem u SAD, izjavio je dužnosnik Bidenove administracije.

Tržišta kapitala diljem svijeta u petak su oštro pala zbog straha investitora od mogućeg lošeg utjecaja nove varijante na gospodarstvo.

Nizozemske vlasti: Mnogi putnici na letovima iz Južne Afrike vjerojatno zaraženi

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su u petak s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženo koronavirusom. Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog u Omicron.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kada su u petak doputovali u Amsterdam na dva leta, putnici iz Južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

EMA: Prerano je razmatrati prilagodbu cjepiva novoj varijanti COVID-a

Europski regulator rekao je da je prerano razmatrati prilagodbu cjepiva ovoj varijanti COVID-a. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da treba više informacija da bi mogla ocijeniti je li novi soj, koji se pojavljuje u “brojnim mutacijama”, otporan na četiri cjepiva odobrena za uporabu u Europskoj uniji.

Južnoafrički znanstvenici navode da je nova varijanta potencijalno vrlo zarazna te njezinu pojavu vide kao početak novog pandemijskog vala.

Belgija je prva europska zemlja koja je detektirala jedan slučaj nove varijante.

Europska komisija predložila je državama članicama da prekinu letove iz Južne Afrike i u tu zemlju kao i u druge države u kojima se pojavila, a članice su se dogovorile da će privremeno suspendirati putovanja iz Južne Afrike u EU.

EMA je dosada odobrila četiri cjepiva za odraslu populaciju na području EU-a: Pfizer-BioNTech i Modernu, razvijena tehnologijom glasničke RNA te vektorska cjepiva koje su razvili AstraZeneca i Johnson & Johnson. BioNTech je objavio kako bi najkasnije za dva tjedna mogao imati podatke o stupnju zaštite koje njegovo cjepivo pruža u odnosu na novu varijantu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Posle vesti o navodnom hapšenju oglasio Rasta i njegov advokat! – Mondovizija

IGRAO SA DŽEKOM, PJEVAO IBRIČIĆU: Adnan Nezirov je mogao postati profesionalni golman