in

Ograničenja na granici zbog pojave novog soja

Slatka-Tajna.Eu

Koronavirus

Foto: Damir Špehar/Robert Anić / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta. Preminulo je 75 osoba.

Broj osoba u samoizolaciji je 27,732. Ukupno se oporavilo 549.100 osoba, od toga 5.607 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 3.411.379 osoba, od toga 13.771 u posljednja 24 sata.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (467), Grad Zagreb (1371), Zagrebačka (519), Zadarska (139), Osječko-baranjska (350), Dubrovačko-neretvanska (98), Šibensko-kninska (69), Brodsko-posavska (132), Primorsko-goranska (295), Krapinsko-zagorska (174), Vukovarsko-srijemska (144), Međimurska (146), Varaždinska (380), Istarska (207), Bjelovarsko-bilogorska (192), Karlovačka (157), Požeško-slavonska (64), Ličko-senjska (10), Koprivničko-križevačka (235), Sisačko-moslavačka (158) i Virovitičko-podravska (153).

Nova odluka o prelasku granice

Nacionalni stožer civilne zaštite donijet će danas odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja južne Afrike s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa, najavio je u petak voditelj Stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obveznog testiranja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a. 

Nova varijanta koronavirusa

U Južnoj Africi otkrivena je nova varijanta koronavirusa koja ima mnogo mutacija i vrlo je zarazna. Odgovorna je za velik porast broja zaraženih. Identificirana je kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. Zasad se posebno brzo širi među mladima. Velika Britanija uvodi ograničenja putovanja u šest afričkih država jer postoji zabrinutost da bi cjepiva protiv te varijante mogla biti manje učinkovita.

Podataka je u ovom trenutku malo, a da valja biti na oprezu, upozorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u Zagrebu.

–  Ono što se do sada zna jest da na razini spike proteina ima 30-ak različitih mutacija i da je zbog toga izražena zabrinutost svih zemalja na svijetu pa i Svjetska zdravstvena zajednica (WHO) već priprema određene sastanke gdje bi se trebalo razmotriti što bi to moglo značiti”, istaknula je.

Može li inspektor narediti obvezno cijepljenje?

Ministar Davor Božinović se osvrnuo na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, po kojem u članku 69. otprije stoji da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje protiv zaraznih bolesti osobama koje su profesionalno izložene riziku. Pojasnio je što to konkretno znači u situaciji pandemije koronavirusa…

Inače, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak dopunu Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19. Izmjena u odnosu na prethodnu verziju odnosi se, kako su naveli, na primjenu docjepne (booster) doze cjepiva Spikevax (proizvođača Moderna) kod osoba koje su završile primarno cijepljenje prije minimalno 6 mjeseci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kakav je odaziv na cijepljenje u “Andriji Štamparu”, posebno nakon uvođenja COVID potvrda, u emisiji “Studio 4” otkrila je dr. Mirjana Kujundžić Tiljak. U Hrvatskoj je do sada treću, takozvanu booster dozu, dobila 151 tisuća stanovnika. 

– – Nažalost, osobe koje umiru, većinom su osobe koje se nisu cijepile. Smrtnost je visoka kod onih koji nisu cijepljeni, oni mlađi od 50 godina koji su umrli, nisu bili cijepljeni, rekla je ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

PGŽ ima najbolju procijepljenost u Hrvatskoj

U Primorsko-goranskoj županiji najbolja je procijepljenost u zemlji. No i dalje zabrinjava situacija u bolnicama, u kojima je 157 COVID pacijenata. O stanju u KBC-u Rijeka jutros je u našem Studiju 4 govorio Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Referendum protiv COVID potvrda

O tome što stoji u referendumskim pitanjima kojima Most želi ukinuti COVID potvrde i ovlasti Stožera civilne zaštite, mogu li ona proći na Ustavnom sudu te kolike će biti kazne za nepoštovanje odredbe o kovid-potvrdama razgovaralo se u emisiji Hrvatskog radija Poligraf. U njemu su gostovali Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta, Damir Habijan iz HDZ-a i Arsen Bauk iz SDP-a.

Prosvjednici “zaključali” šibensku Gradsku upravu

Tridesetak prosvjednika protiv epidemioloških mjera okupili se ispred Krešimirova doma u središtu Šibenika gdje je smještena Gradska uprava te su na glavni ulaz stavili lanac i zaključali ga katancem.

Prosvjednici su izvijestili da su to učinili kako bi vladajući dobili osjećaj kako je to kad se ne mogu ostvariti normalna građanska prava i ući ondje gdje je zakonom dozvoljeno ući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TAJNA JE U SAPUNU I VODI: Halid Muslimović otkrio da je na njegovom licu sve prirodno

Primal Gains