in

ZVIJEZDE IZ SEHARE: GRUPA „AZRA“: Vladari rok scene tog vremena

Slatka-Tajna.Eu

Grupa „Azra“ je rok predstavila na drugačiji i dopadljiviji način. Tekstovi sa buntom, ljubavni, sugestivni sa osvješćivačkom tematikom ličili su na neku novu poeziju.

Vrunske kritike

Bend je od starta oko sebe okupio armadu pristalica. U trenu, tih 80-tih godina, njihov nov talas roka predstavlja „domaću zadaću“ tog muzičkog pravca. Svojim numerama gađali su u srž onog što boli i onog u čemu se uživa. Univerzalnost njihovog muziciranja dovela ih je među najbolje bendove. U trenu su postali vladari rok scene tog vremena.

Na vrhu svoje uspješne karijere prestali su da postoje. Ugasila se grupa kojoj je ostala stara slava. I danas sjete se stare generacije sa nostalgijom, a i mlađim generacijama se dopada taj muzički „paket“.

Grupa „Azra“ je osnovana 1977. godine. Osnivač i lider benda je bio Branimir Johnny Štulić, inače gitarista, tekstopisac, kompozitor jednom rječju umjetnik. Uz njega je stalo niz muzičara. Mijenjali se članovi. Na kraju ostali Mišo Hrnjak basista i bubnjar Boris Lajner.

Singl koji je štampala diskografija „Suzy“ 1979. godine je nosio hitove „Balkan“ koji je pomalo „mirisao“ na sevdah i numera „A šta da radim“ koju je producirao Husein Hasanefendić Hus, a i svirao gitaru. Neočekivane vrhunske kritike, ali i gaže na velikim prostorima. Nizali se hitovi, singlovi, ali i albumi.

Tako 1980. godine „Azra“ na tržište plasira album „Azra“. Godinu kasnije dupli album „Sunčana strana ulice“, potom godinu kasnije trostruki album „Ravno do dna“. Tu je i LP „Filigranski pločnici“, „Krivo srastanje“… U to vrijeme oni su već preuzeli rok tron sa pjesmama „Uradi nešto“, „Vrijeme odluke“, „Tople usne žene“, „Pjesma gracija“ koja unosi nježnost ljubavi.

Drugačija „Azra“ uz bombastični odjek kod publike. U pjesmi, recimo, „Lijepa žena prolazi kroz grad“, koju je producirao Hus je ljubavna, ali zbunjujuća novina jer je imala prizvuk bluza. U „Sunčanoj strani ulice“ pojavljuju se akustični zvuk na kojem Štulić tekstovima koketira sa političkim temama. Albumi „Užasna je moja furka“ i „Ravno do dna“ opet je donio novitet duvačkih instrumenata koji su zvučali moćno, ali i plijenili pozornost slušateljstva.

Ravno do dna

Niz uspješnih nastupa koji su se protezali po sedam uzastopnih na jednoj sceni iz koje se rodio i trostruki živi album „Ravno do dna“ gdje se nalaze snimci sa nastupa iz Kulušića. Živim svirkama su pokazali svu svoju snagu, emociju i energiju, ali i vrhunski kontakt s publikom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Filigranski pločnici“ je singl autora Štulića, otkriva njegova unutrašnja duševna previranja, ali i drugačiji zvuk. Basista odlazi na godinu dana nakon čega dvojac „Azre“ koji je ostao u Njemačkoj snima album „Kad fazani lete“ za koji kažu da „nosi“ razmišljanje narodnih masa. U Holandiji Štulić pokušava otvoriti i vrata svjetske muzičke scene, pa izdaje na engleskom hitove „Azre“.

A onda sa Lajnerom, Pađenom i Stephenom Kippom realizira 1987. godine „Izlaz iz kome“ i „Vaše veličanstvo“ nakon koje se na tržištu pojavljuje četverostruki album živih nastupa 1988. godine „Zadovoljština“. Video zapis iz Doma sportova 1989. godine najavljuje kraj jer Štulić snima solo album „Balkanska rapsodija“ i „Balegari“ da bi se nakon koncerta na Hvaru grupa „Azra“ razišla a lider Štulić nastavlja soko karijeru. Premda su kritikovani, napadani od strane tadašnjih kritičara, njihova velika a kratka karijera i danas važi za univerzalnost rok izraza.

 Hajneova Azra

Dok su stajali za šankom u zagrebačkom TD pozorišta Đoko Grgec i Štulić pijuckali su lozu i pokušavali naći ime za Grgecovu kćerku koja se rodila. U jednom trenutku Štulić je izrecitirao stuhove Hajneove pjesme „Azra“. Ovaj je odmah prihvatio da će kćerki dati to ime, a Branimir je kazao da će svoj rok bend nazvati baš tako – „Azra“.

Talentovani namćor

Za Štulića kažu da je težak, namćor i šta već nisu pisali, no njegov talenat, njegova savršena jedinstvenost u izrazu je neosporna. A da nije osvetoljubiv – jeste. Svojevremeno je, recimo, napravio pjesmu „Roll over jura“ namjenjen Juri Stubliću koji je sarađivao sa „Azrom“, a onda otišao u „Valjak“ gdje se i tu kratko zadržao.

Pritisak i presing

Razlaz između Jonnyja i Lajnera nije bio na kolegijalnom nivou, niti uz lijepu riječ. Bilo je tu ružnih uvreda poslije kojih je Lajner poentirao riječima da je sretan što se riješio pritiska i presinga Štulićevog koji je vršio nad njim. Nije propustio kazati da je ovaj (Štulić) tvrdoglav, hirovit i ego manijak i slično, isto kao da su muzičari svirali pod prisilom. Niko neće da prizna da je Štulić bio „stub“ benda, idejni tvorac svega vezanog za „Azru“.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Džeko još jednom dokazao svu ljubav prema domovini: Uz ime i prezime samo jedna stvar stoji

Armin Muzaferija čestitao Dan državnosti spotom koji je snimio na kraljevskom gradu Bobovcu