in

Hrvatska i Francuska potpisale ugovore o strateškom partnerstvu i nabavci borbenih zrakoplova

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković i Emmanuel Macron gledali prelet Rafalea nad Zagrebom

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U posjetu Hrvatskoj je francuski predsjednik Emmanuel Macron i prvi je to službeni posjet nekoga francuskog predsjednika našoj zemlji od stjecanja neovisnosti. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u banskim dvorima, Macron je dao jasnu potporu hrvatskom pristupanju šengenu i eurozoni, a potpisani su i strateški sporazum između Francuske i Hrvatske, te ugovor io nabavui francuskih vojnih zrakoplova. 

– Nabava Rafalea najveće je ulaganje u Hrvatsku vojsku i sigurnost hrvatskih građana. Hrvatska time mijenja svoj globalni položaj u vojnom i obrambenom smislu na karti Europe i svijeta te stječe strateško sredstvo odvraćanja za idućih 30 godina, objavio je premijer Plenković na svome Twitter profilu nakon potpisivanja ugovora o kupnji francuskih borbenih aviona.

Iako se uoči Macronova posjeta cijena zrakoplova povećala za 100 milijuna eura, to neće promijeniti našu nabavnu cijenu vojnih aviona koja će iznositi 999 milijuna eura.

Potvrdili su to prijepodne iz Ministarstva obrane ističući da ukupan iznos uključuje i PDV.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon potpisivanja ugovora i obraćanja medijima slijedio je prelet novih borbenih aviona Rafala iznad Zagreba.

Prije potpisivanja sporazuma o kupnji 12 francuskih Rafala, Emmanuel Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s hrvatskim pilotima koji će ići na vježbu za upravljanje francuskim zrakoplovima.

O tim je temama jutros razgovarao i s predsjednikom države Zoranom Milanovićem koji ga je primio u svojem Uredu i njegov posjet nazvao “malim novim početkom za Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DJEVOJKE MI ŠALJU EKSPLICITNE SADRŽAJE: Bane Mojićević progovorio o ljubavnom životu

Tanja Savić bježi u Bosnu?! Spakovala kofere, za Novu godinu se seli za Banjaluku, dečko Draško joj našao troiposoban stan