in

Francuski predsjednik Macron na radnoj večeri s premijerom Plenkovićem

Slatka-Tajna.Eu

Plenković na večeri s Macronom

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Francuski predsjednik Emmanuel Macron od večeras je u službenom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Emmanuel Macron prvi je francuski predsjednik koji je službeno u našoj zemlji, a njegov posjet uklapa se u Hrvatske strateške ciljeve – ulazak u Schengen i eurozonu te jačanje obrambenih sposobnosti. 

Nakon slijetanja u zračnu luku francuskog predsjednika u ime Vlade dočekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Uz jake mjere sigurnosti predsjednik Macron zatim se uputio na radnu večeru s premijerom Plenkovićem i užim krugom ministara.

– Drago nam je ugostiti Emmanuela Macrona, koji koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj. Želimo osnažiti partnerstvo Hrvatske i Francuske te stvoriti preduvjete za povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. Hrvatska cijeni podršku Francuske na putu prema Schengenu i Eurozoni, poručio je premijer Andrej Plenković na Twitteru uz fotografije s radne večere s Macronom.

– Večeras razgovaramo i o stanju na jugoistoku Europe, strateškom kompasu EU, migracijama i zaštiti granice Europske unije, kao i suradnji u energetici te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, dodao je Plenković.

– Neizostavna tema bila je nabava francuskih borbenih aviona Rafale i u tom kontekstu obrambena suradnja dviju zemalja. Poseban naglasak tijekom radne večere bio je na situaciji u susjedstvu. Cilj je jačanje stabilnosti i prosperiteta u JI Europi, a hrvatsko iskustvo i poznavanje prilika u regiji čini nas važnim sugovornikom i partnerom, rekao je Gordan Žvanović za večernji Dnevnik.

FOTO: Andrej Plenković stigao u pratnji osiguranja u restoran Gallo u Hebrangovoj ulici gdje se sastao s Emmanuelom Macronom.

Dočekat će ga ministar Grlić Radman

HRT-ov reporter Eugen Husak nalazi se ispred zagrebačke zračne luke te je kazao za središnji Dnevnik HTV-a kako je sve je spremno za dolazak francuskog predsjednika kojeg bi uime Vlade trebao dočekati ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Husak je dodao kako sve prati iznimno snažno osiguranje koje nadzire doslovno svaki centimetar ovog prostora.

– Samo slijetanje aviona u kojem se nalazi Emmanuel Macron uskoro se očekuje. Osim francuskog predsjednika u avionu će biti brojno izaslanstvo u kojem ističemo ministricu obrane Florence Parly. Ona bi sutra u Banskim dvorima trebala s ministrom Banožićem potpisati 999 milijuna eura vrijedan ugovor kojim Hrvatska od Francuske kupuje eskadrilu od dvanaest rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea, rekao je Husak.

Same Rafalee sutra ćemo moći vidjeti iza podneva, kada se potpišu ugovori, dva Rafalea trebala bi nadlijetati najprije Gornji grad pa Novi Zagreb te bi se okrenuli i opet bi letjeli iznad samog centra Zagreba i zagrebačkog Donjeg grada.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kupnjom tih aviona, Hrvatska nakon dvadesetak godina ovisnosti o dotrajalim i zastarjelim MIG-ovima 21 okreće novu stranicu u kvaliteti čuvanja vlastitog zračnog prostora. Ali i u privlačenju visoke tehnologije, znanja i ulaganja u gospodarstvo. 

Francuskog predsjednika sutra očekuje predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je i formalni domaćin njegova posjeta, a susrest će se i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Nakon dolaska u Zagreb, odlazi na radnu večeru s predsjednikom Vlade Plenkovićem.  HRT-ov reporter Gordan Žvanović naglasio je da je zbog sigurnosti lokacija radne večere još uvijek tajna. Na njoj će uz predsjednika Macrona i premijera Plenkovića sudjelovati uži krug ministara.

– Kako doznajem na listi uzvanika su ministar vanjskih i europskih poslova, ministri financija, gospodarstva, obrane, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja. Razgovarat će se o globalnim i regionalnim pitanjima. Neizostavna tema je nabava francuskih borbenih aviona Rafale i u tom kontekstu obrambena suradnja dviju zemalja, rekao je Žvanović.

Francuska snažno zagovara stratešku autonomiju Europske unije, a riječ je o najvećoj vojnoj sili u Uniji, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Poseban naglasak tijekom radne večere bit će na situaciji u susjedstvu.

Cilj je jačanje stabilnosti i prosperiteta u JI Europi, a hrvatsko iskustvo i poznavanje prilika u regiji čini nas važnim sugovornikom i partnerom. Za nas je izrazito bitna tema ulazak u Hrvatske u schengenski prostor. Zagreb u tom kontekstu od Pariza očekuje snažnu potporu, posebno tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini iduće godine. Na dnevnom je redu i jačanje gospodarskih odnosa.

Večerašnji razgovor nastavit će se u proširenom formatu tijekom sutrašnjeg sastanka izaslanstava ovdje u Banskim dvorima. Tom prilikom ministri obrane potpisat će ugovor o nabavi dvanaest francuskih aviona Rafalea, a premijer Plenković i predsjednik Macron ugovor o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske, koji bi i praktično trebao pridonijeti jačanju bilateralnih odnosa, gospodarske i obrambene suradnje, kao i suradnje na području znanosti i kulture.

Prije sastanka u Banskim dvorima, predsjednika Macrona na Pantovčaku će uz vojne počasti svečano dočekati predsjednik Republike Zoran Milanović.

Francuski će predsjednik zatim na vlastitu inicijativu položiti vijenac kod spomenika Domovini kako bi odao počast Hrvatskoj i žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.

U ranim poslijepodnevnim satima očekuje ga ručak sa stotinjak uzvanika, važnih za hrvatsko-francuske odnose, među kojima su poznati nogometaš Josip Skoblar i glazbena umjetnica Tereza Kesovija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako da sami očistite tapacirani namještaj

Preokret Ajaksa u Istanbulu, Džeko se raspucao protiv Šahtjora