in

Prosvjetni radnici srednjih škola u ZHK stupili u generalni štrajk

Slatka-Tajna.Eu

Veće plate traže prosvjetni radnici srednjih škola u Zapadno-hercegovačkom kantonu koji su danas stupili u generalni štrajk. Nakon niza jednosatnih štrajkova upozorenja, dovedeni su tvrde pred rub, te drugog načina za borbu nemaju. Pored povećanja plata, traže Kolektivni ugovor te bolje uslove rada.

Prazne učionice srednjih škola u ZHK od danas pa nadalje.

Izvor : N1

“Do ispunjenja zahtjeva. Nemamo više nikakvog drugog načina da nešto uradimo za sebe”, kazala je Jasminka Petrić, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK.

Štrajk se provodi u osam srednjih škola. Glavni razlozi – nepotpisivanje Kolektivnog ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plate.

“Uz sva povećanja naš profesor početnik po ovom zadnjem povećanju ima plću 990 KM, to je ispod federalne prosječne plaće, a profesor s dvadeset godina staža ima plaću oko 1110 KM”, dodaje Petrić.

Podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, nakon čega je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja ZHK održano mnoštvo sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

U pokušajima da se pomaknu s mrtve tačke i u nastojanju da izbjegnu generalni štrajk, organizirali su 11 jednosatnih štrajkova upozorenja, no bez uspjeha.

Izvor : N1

“Vi znate da je život postao jako težak, da su namirnice poskupile, život je poskupio. Mene je sramota i izražavam sažaljenje za šta se mi borimo i zbog mrvicu povišenja plaće”, kazala je Mirjana Galić, profesorica Srednje strukovne škole Posušje.

Optimalno povećanje plata bilo bi 20 posto. No pored toga, problem predstavljaju i loši uslovi rada.

“To je prastari namještaj, djeca moraju vrlo pažljivo sjesti u klupu da ne rasparaju odjeću. Ploče su jako, jako stare , još iz vremena kad sam ja išla u školu, u nekim školama se mora paziti koliko se krede troši, nedostaje papira za kopiranje, do toga da u nekim školama i djeca i profesori moraju sjediti u zimskim jaknama”, ističe Petrić.

Šta je sporno?

Problemi će se rješavati u hodu nakon imenovanja članova Mirovnog vijeća ispred kantonalne Vlade poručila je ministrica obrazovanja.

Izvor : N1

“Neće im se lagati, jer ne pada na pamet ovoj Vladi da obeća i uradi nešto pa da se u sljedećoj proračunskoj godini dovedemo u dug ili deficit. Kolektivni ugovor nije sporan, ali predstavnici Sindikata su rekli da Kolektivni ugovor neće potpisati dok se ne potpiše potencijalno povećanje plaće”, kazala je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ZHK.

Propuštena nastava bit će nadoknađena, te neodržavanjem nastave učenici neće biti oštećeni tvrde iz Sindikata, no pojedini direktori ne dijele to mišljenje.

Izvor : N1

“Naravno da će ispaštati učenici, jer evo zadnje dvije godine radi Covid situacije nastava se odvijala u raznim oblicima, online, podijeljene grupe. Dok se sve to uspostavilo uvijek najviše ispaštaju djeca”, kazao je Mario Knezović, direktor Srednje strukovne škole Posušje.

Ipak škole ostaju zatvorene, a štrajk će prema riječima Sindikata biti na snazi sve do ispunjenja zahtjeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MALO VIŠE I MALO MANJE by Jelena Govedarica: Sara Jo je u trendu

Džeko za pet minuta završio Shakhtar