in

Mihaelini najčudniji Svjetski dani u godini

Ilustracije knjige 'Di si bija ovih dana?'

Ilustracije knjige ‘Di si bija ovih dana?’

Foto: HRT / HTV

Autorica Mihaela Erceg nedavno je osvojila nagradu „Knjiga godine“ za svoju knjigu zanimljivog naziva “Di si bija ovih dana?“. Naime, ova neobična knjiga sadrži sve svjetske dane u godini.

Za svoju knjigu na jednom je mjestu sakupila sve službeno registrirane svjetske dane, za koje kaže kako ih ima i po nekoliko svaki dan – no morala se odlučiti samo za jedan po danu. Jako je teško ponekad odabrati, jer svaki dan je bolji od drugoga – smatra Mihaela.

Mihaela Erceg

Mihaela Erceg

Foto: HRT / HTV

Svaka stranica knjige prati jedan svjetski dan, a obilježene su i zanimljivim karikaturama koja asociraju na dalmatinsko podneblje. Mihaela, inače apsolventica Likovne akademije – smjer Animirani film, cijelu je priču započela istražujući na koji je svjetski dan rođena – da sve bude zanimljivije, to je upravo Svjetski dan animacije.

Ilustracije knjige 'Di si bija ovih dana?'

Ilustracije knjige ‘Di si bija ovih dana?’

Foto: HRT / HTV

– Kako je moj rođendan jako simboličan, onda smo počeli gledati kad su rođeni brat, sestra, tetka, rodbina, i onda smo shvatili da ima jako puno tih ‘čudnih’ dana. Tako je došla ideja o rubrici koja obilježava te poznate dane, objašnjava. Sa smijehom zaključuje kako joj je jedan od najdražih svjetskih dana “Svjetski dan izvođenja svoje kućne biljke u šetnju“. 

Ilustracije knjige 'Di si bija ovih dana?'

Ilustracije knjige ‘Di si bija ovih dana?’

Foto: HRT / HTV

Za malobrojne koji to još ne znaju, Mihaela je splitska autorica koja je u stanju napraviti dobru ilustraciju prije nego što će njezini sugrađani formirati rečenicu koju i sami razumiju – toliko je brza. Ona voli Split, Splićane i svaki dan u godini. I ne libi se to ilustrirati. 

Mihaela je istražila – svaki dan jest drukčiji. Tko želi 12. studenoga može obilježiti Dan pizze sa svime osim sa inćunima. Već sljedeći dan, 13. studenoga je Dan je simfonijskog metala. U knjizi su, kad se odbije entuzijazam općeg tipa vezan uz 1. 1. i 31. 12. – indeksirani i ilustrirani svi dani od Dana svijesti o osobnim trenerima – 2. siječnja, do Dana sode bikarbone – 30. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Instagram će činiti više od polovine prihoda od reklama za kompaniju Meta

U Sarajevo stižu najbolji borci iz cijele BiH