in

Gotovina će nestati: Banka Engleske razmatra državnu digitalnu valutu – britcoin

Slatka-Tajna.Eu

Prelazak na bezgotovinsko društvo se ubrzava, rekao je zamjenik guvernera Banke Engleske John Cunliffe i pozvao na uvođenje državne digitalne valute.

„Novac koji je izdala centralna banka nestaje. On više nije u potpunosti namijenjen za plaćanja. Postoje u Londonu mjesta gdje ne možete da koristite gotovinu“, rekao je Cunliffe  u podcastu.

Banka Engleske saopćila je da je u opticaju 70 milijardi funti u novčanicama, dvostruko više nego prije jedne decenije. To uključuje gotovinu u novčanicima građana, blagajnama radnji, bankama i bankomatima. Međutim, Banka Engleske dodaje da su „velike su van zemlje i koriste se za nezakonite poslove, u takozvanoj sivoj ekonomiji“.

Plaćanje karticama je u Engleskoj postalo dominantno u odnosu na gotovinu još 2017. godine. Posljednjih godina, globalni trend se kreće ka bezgotovinskom društvu, što se ubrzalo u pandemiji virusa korona. Zbog straha od prenosa virusa preko novca, mnoge radnje zagovaraju plaćanje karticama. Također, Međunarodni monetarni fond, Trezor SAD, velike finansijske institucije kao što su Visa i Mastercard, ali i milijarder Bil Gates zagovaraju napuštanje gotovine i korišctenje digitalnih valuta, čemu se sad pridružila i Banka Engleske, piše Sputnjik.

Banka Engleske razmatra da uvede državnu digitalnu valutu, koja je već dobila ime „britcoin“, a komentari zamjenika guvernera te institucije dolaze u trenutku eksplozije na tržištu kriptovaluta, za koje njihovi zagovornici navode da su „decentralizovane“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

LEONARDO DICAPRIO JE DEFINICIJA ZAVODNIKA: Slavne ljubavi slavnog šarmera

MALO VIŠE I MALO MANJE by Jelena Govedarica: Sara Jo je u trendu