Zavladalo je pravo političko ludilo u regiji. Dodik i Vučić upućuju potpuno suprotne poruke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se, pred odlazak u Rusiju na sastanak sa Vladimirom Putinom, jučer u Beogradu sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Saslušao sam Dodika i jučer u Beogradu, nismo o tome objavljivali. Imali smo dug sastanak, uobičajene konsultacije o različitim pitanjima naše ekonomske saradnje, ali i političkim pitanjima – rekao je Vučić.

Vučić kaže da će Dodik insistirati na razgovoru kako bi se riješila politička kriza u BiH i istrajavati na spuštanju tenzija.

– Mislim da je važno da se tenzije spuste, da porazgovaramo kako da prevaziđemo probleme i mislim da će na tom fonu istrajavati i Dodik, a svakako ću o situaciji u cijelom regionu razgovarati i sa predsjednikom Putinom – istakao je on.

U međuvremenu je Dodik nastavio sa prijetnjama, nasuprot Vučićevim tvrdnjama. Poručio je da BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine RS.

Dok neodlučna Evropska unija čeka da se Dodik vrati u institucije i prekine sa antiustavnim djelovanjem, on dalje nastavlja sa destrukcijom i ponižavanjem čak i međunarodne zajednice.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.