in

Tražimo od Vlade hrabrost i da se ne uplaši prosvjeda

Slatka-Tajna.Eu

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je kako se danas održava sjednica Predsjedništva stranke, te da će se na njoj raspravljati o političkoj situaciji. U ovom su trenutku dvije situacije koje posebno zaokupljaju pažnju – zdravstvena situacija vezana za pandemiju COVID-a i korupcijske afere koje se ovih dana nižu kao na vrpci, ali se protežu i na rad Državnog odvjetništva, rekao je Grbin prije sjednice. 

Naglasio da je upravo Državno odvjetništvo zakazalo u svojoj zadaći. Grbin je istaknuo kako je od COVID-a u prethodna tri dana preminulo dvjestotinjak osoba.

 – Ako to nekome nije zvono za uzbunu, ja onda doista ne znam što nam se treba dogoditi, poručio je predsjednik SDP-a.

Komentirao je i prosvjed koji se održao u Zagrebu u subotu, te kako Vlada nema hrabrosti donijeti konkretne mjere, koje će biti odgovor na pandemiju. 

“Vlada konačno mora početi donositi konkretne mjere”

– Vlada Republike Hrvatske konačno mora početi donositi konkretne mjere. I danas imamo situaciju da u nekim Domovima kulture postoje s jedne strane knjižnica, s druge kino, a s treće kafić. U kino i kafić možete bez COVID potvrde, a u knjižnicu ne možete. I to nije logično. To nije adekvatan odgovor na ovu krizu, poručio je Grbin.

Grbin je naglasio kako se SDP zalaže za COVID potvrde, ali COVID potvrde s logičnim kriterijima.

– COVID potvrde koje se odnose jednako na sve, COVID potvrde koje će građani razumjeti zbog čega se koriste. Zbog toga one ne mogu biti ograničene samo na neke djelatnosti, primjerice knjižnice. Mislim da smo svi svjesni da knjižnice nikada nisu bile glavno žarište ove zaraze. Ako se doista želimo boriti protiv ove krize, onda odgovor treba biti logičan, jasan i konkretan. Broj mrtvih koji danas imamo, nažalost, je viši od onoga kojeg smo imali prije godinu dana. A prije godinu dana, točno u ovo vrijeme smo uvodili lockdown. Ako ne želimo da opet dođemo u lockdown, onda mjere napokon moraju postati konkretne i moraju dati jamstvo da će bar malo usporiti širenje pandemije. I bar malo olabaviti pritisak na bolnice. Danas smo čuli apel jedne bolnice u Splitu, ali takav apel možemo čuti gotovo iz svih hrvatskih gradova u kojima se nalaze bolnice, dodao je.  

“Vlada treba pokazati hrabrost”

Rekao je kako od Vlade Republike Hrvatske traži da napon pokaže hrabrost, da se ne uplaši prosvjeda koji se dogodio ovog vikenda i da počne raditi ono što je ključno i nužno za zaštitu života i zdravlja građanki i građana Hrvatske. 

Grbin: To je skandalozno 

Predsjednik SDP-a kazao je kako Hrvatsku muči korupcija, te da Državno odvjetništvo nije dobro odradilo svoj posao. Dodao je kako Hrvatski sabor ovoga tjedna raspravlja o radu Glavne državne odvjetnice.

– Nažalost, opet se dogodila situacija da Vlada ne želi da se to izvješće raspravi. Oporba mora prikupiti potpise kako bi se to stavilo na dnevni red i o tome se raspravljalo, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknuo je kako je evidentno da Državno odvjetništvo nije radilo svoj posao u slučaju Gabrijele Žalac, bivše ministrice, te je žalosno da u tom trenutku oporba mora biti ta koja takvu temu mora staviti na dnevni red saborske sjednice.

– To je skandalozno i pokazuje neodgovoran i neozbiljan odnos vladajućih i vlasti prema radu Državnog odvjetništva, odnosno prema radu pravosuđa, poručio je Grbin.  

SDP za smjenu Zlate Hrvoj -Šipek

– Činjenica je da su Glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a obmanule javnost jesu li ispunile svoju zadaću i jesu li dostavile podatke Europskom uredu javnog tužitelja. Odgovor je nisu. Ured Europskog javnog tužitelja podatke je dobio od medija, dodao je Grbin.

– Mediji su odradili ulogu policije i Državnog odvjetništva u slučaju Gabrijele Žalac, poručio je predsjednik SDP-a.

Naglasio je kao će SDP tražiti i smjenu Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj -Šipek

“Ne slažem se sa Milanovićem”

Grbin je poručio kako su sankcije za one osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera potrebne, ali još ne zna hoće li njegova stranka podržati novi Prijedlog zakona, jer ga još nije vidio.

Predsjednik SDP-a rekao je da se ne slaže u velikom dijelu s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

– Kada govori o cijepljenju, uvijek je zagovaratelj cijepljenja i to podržavam, ali u dijelu koji se odnosi na COVID potvrde – možda mi je bliže što govori njegova supruga, nego on, poručio je Grbin.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najbolje 3 vježbe za savršeno oblikovanu stražnjicu

Dončićev krik zabrinuo sve u Dallasu