in

Pismo MMF-a BiH: Ko će vraćati kredite ako se RS povuče iz UIO-a

Slatka-Tajna.Eu

Alina Iancu, nova šefica Misije MMF-a u BiH uputila je pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeću ministara BiH u kojem traži da hitno zakaže sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, kojim također presjedava, saznaje portal “Avaza”.

U pismu, koje je Iancu 12. novembra uputila Tegeltiji, zatražen je “urgentan sastanak sa Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama najavljenog povlačenja RS iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO)”.

“Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH. Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše je mišljenje da bi povlačenje RS iz UIO BiH imalo velike ekonomske posljedice za sve. Željeli bismo da objasnimo naše zabrinutosti i da čujemo stavove članova Fiskalnog vijeća o ovom pitanju”, stoji u pismu.

Navodi se dalje da bi u MMF-u željeli “konkretno da razgovarati o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH”.

“Uključujući i duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da ista bude lišena naplate PDV-a”,stoji u pismu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPoziv je naslovljen na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltiju,a pismo su dobili i članovi Fiskalnog vijeća Fadil Novalić, premijer FBiH, Radovan Višković, premijer RS, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Zora Vidović, ministrica finansija RS, Senad Softić, guverner Centralne banke, te Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Akcija “Bjegunac”: Drogu čuvali i u bocama za vodu (FOTO)

Nevjerovatno: Pogledajte koji su sve treneri odbili “vruću” trenersku klupu Uniteda