in

Nešić: Izetbegović ima krizu identiteta, ali ne može mijenjati činjenice

Slatka-Tajna.Eu

“To što Bakir Izetbegović ima krizu identiteta, ne znači da može mijenjati istorijske činjenice i osporavati identitet drugim. Smiješno je da se neko zaklinje u Stefana Tvrtka I Kotromanića a zaboravlja da je on nosio titulu “kralja Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Krajeva, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja”. Srbi su u tituli na prvom mjestu, ali od tih ‘Dobrih Bošnjana’ ni traga. To je onaj Tvrtko koji je krunisan u Mileševu titulom Nemanjića ‘ Stefana'” , ovako je predsjednik DNS-a Nenad Nešić prokomentarisao izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da se srednjevjekovno stanovništvo u BiH nazivalo “Dobrim Bošnjanima i da su u velikoj mjeri pripadali bogumilskoj crkvi”.

”Da se potrudio čitati o Kulinu Banu, recimo, onda bi znao da je i on bio hrišćanin i da je potpisao Bilinpoljsku izjavu u kojoj Rimskoj crkvi potvrđuje da se odriče ‘jeretika’, odnosno bogumila. Naš identitet na ovom prostoru nisu uspjele ugušiti ni mnogo snažnije imperije od jednog Izetbegovića”, kaže Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da su i ostale poruke lidera SDA dijaspori “apsolutno neprihvatljive i loše po ukupnu situaciju u BiH”.

”Prije svega, treba da nauči da on nije BiH, da on ne predstavlja ni sve Bošnjake i da mu BiH niko nije ostavio u nasljeđe. Dopadalo mu se ili ne, u BiH žive i druga dva naroda kao potpuno ravnopravni i sa dubokim istorijskim korjenima. Tri brata, svaki ima po jednu trećinu – to je BiH. Da se ta kuća ne bi urušila, Izetbegović kao lider samo svoje partije treba da nauči da poštuje i druge. Za početak da nauči da mi ne možemo biti agresori na svojim vijekovnim ognjištima i da je Dejtonski sporazum jasno rekao da je u BiH bio tragični građanski sukob”, ocijenio je Nešić i dodao:

”Ta retorika o agresiji je čista antidejtonska i rušilačka retorika, kao i ona kojom svojata BiH. Na njegovu žalost, a našu sreću, u dejtonskom gruntu BiH je uknjižena na dva entiteta i tri naroda. Onaj ko priziva srednji vijek i to falsifikujući ga, teško da može bilo šta dobro ponuditi svom i drugim narodima u trećoj dekadi 21. vjeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kolt Teatar objavio novi singl i video spot „Polumjesec“ – Hayat Production

Zidan odbio ponudu Mančester Junajteda