in

Sve više zemalja uvodi ograničenja za necijepljene

Slatka-Tajna.Eu

Prosvjedi diljem Europe

Foto: Arnd Wiegmann/Arnd Wiegmann/Leonhard Foeger / REUTERS

Sve više zemalja uvodi ograničenja za necijepljene. Mjere bez presedana prva u Europi uvela je Austrija. Od ponedjeljka cijela zemlja ide u potpuno zatvaranje, a od prvog veljače cijepljenje će biti obvezno. Za primjerom Austrije, povela se i Njemačka. 

Tamošnji čelnici već su se složili da će uvesti ograničenja za necijepljene u područjima s velikim brojem hospitaliziranih. Bavarska koja graniči s Austrijom proglasila je de facto lockdown za necijepljene.

Nizozemska je prošli tjedan uvela djelomično zatvaranje koje će trajati tri tjedna. Italija je uvela strože mjere u taksijima, vlakovima i autobusima. Irska, koja, kao što smo vidjeli, ima visoku stopu cijepljenosti, uvodi policijski sat. Baš kao i Portugal, koji razmatra nova ograničenja. Kako bi se ubrzalo cijepljenje i olakšao pritisak na bolnice, Češka, Slovačka i Grčka namjeravaju sljedeći tjedan uvesti mjere za one koji nisu cijepljeni. Niz mjera uvest će i Belgija, dok je Švedska uvela neke nove mjere, i to dva mjeseca nakon što je ukinula sve epidemiološke restrikcije.

A zbog lockdowna, u Beču se održava nekoliko prosvjeda u organizaciji Slobodarske stranke krajnje desnice.

Više tisuća protivnika novih vladinih mjera okupilo se u Beču. Njima je svega dosta, a novi lockdown i obveza cijepljenja nakon siječnja izveli su ih na ulice. Na prosvjede ih je pozvala Slobodarska stranka. U čudnom obratu sudbine lider te stranke ne može doći na prosvjede. Zaražen je koronavirusom i leži kod kuće.

– Protivimo se lockdownu i politici vlade vezano uz koronavirus. Ovo traje već dvije godine i još se ne nazire kraj. Svaki dan nešto novo i ne znamo više u što vjerovati, kaže prosvjednica u Beču.

Austrija ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti među razvijenim zemljama. Potpuno su cijepljene samo dvije trećine stanovnika. Ta je zemlja uzburkala duhove obveznim cijepljenjem.

– Na državama je da odluče. Svjetska zdravstvena organizacija sugerira informiranje o koristima i sigurnosti vezanima za cijepljenje za opće dobro, a ne nametanje obveznog cijepljenja, rekla je Fadela Chaib, glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije.

Za sjeverne susjede Bavarce posljednji je vikend prije lockdowna za necijepljene.

– Da su političari ovo malo strože organizirali, mogli smo izbjeći pogoršanje i pretrpane odjele intenzivne njege. Mislim da je bilo i vrijeme za akciju, mjere su mi potpuno prihvatljive, rekla je Martina Brueggemann, stanovnica Münchena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U središtu Rotterdama noćas su stotine prosvjednika protiv mjera divljale i razbijale. Najmanje je sedmero ljudi ozlijeđeno. Policajci su morali pucati iz vatrenog oružja, najprije u zrak, ali onda i u smjeru nasilnika jer su predstavljali opasnost. Nema detalja o pucnjavi. Razlog divljanja je trotjedno zatvaranje uvedeno jučer.

Gotovo 23 tisuće novozaraženih u jednom danu novi je češki rekord. U toj se zemlji nove mjere uvode prekosutra. Negativan test više se ne priznaje. Ili cijepljenje ili potvrda da ste COVID-19 preboljeli u posljednjih 6 mjeseci.

U Rusiji se privodi kraju testiranje cjepiva namijenjenog djeci od 12 godina naviše. Ukupno će sudjelovati 3000 djece i mladih, a cjepivo je nazvano Sputnjik M.

– Prema preliminarnim podacima, cjepivo je sigurno i učinkovito za tinejdžere. Nismo imali problema sa sudionicima testiranja, sedam stotina djece do sada je bilo uključeno u testiranje, a 400 ih je već dobilo prvu dozu, rekla je Anastasia Rakova, dogradonačelnica Moskve.

Mjere zahvaćaju i sportske veličine. Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković, ako se što ne promijeni do sredine siječnja, neće moći nastupiti i braniti titulu na Australian Openu. On ne želi otkriti je li cijepljen, a poznata su njegova stajališta protiv. Organizatori turnira u Melbourneu traže da svatko tko ulazi na borilišta bude cijepljen. Bez iznimke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Odbojkašice Јedinstva osvojile Kup Republike Srpske

USKORO SVADBA?: Edis Fetić i Dragana Mitar u zanosu