in

Savjeti za uspješno vođenje porodičnog biznisa

Slatka-Tajna.Eu
Family consulting notary public at office

Prema podacima američkog Instituta za porodične kompanije, ove kompanije čine dvije trećine preduzeća u cijelom svijetu, što ih čini ključnim za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Zapravo, neke od najvećih svjetskih kompanija-uključujući Wal-Mart, BMW, Tyson i Ford, porodične su kompanije. Bez obzira na porodične veze, započinjanje posla sa supružnikom, roditeljima, braćom i sestrama, djecom ili drugim članovima porodice, osim onih uobičajenih problema s kojima se startup suočava, donosi i neke jedinstvene izazove. Zato samo jedna od tri porodične kompanije preživi do sljedeće generacije. U fazi pokretanja, opasnosti mogu biti posebno akutne. Članovi porodice ponekad zbog uzbuđenja zbog pokretanja posla nemaju jasnu predstavu o svojoj ulozi nakon što posao započne. Ako je porodica uključena u vaš poslovni poduhvat, trebali biste unaprijed razjasniti naknade, planove izlaska i druge detalje prije nego što oni postanu problem. Zaokružili smo 12 savjeta kako biste osigurali da vaše porodično preduzeće traje kroz generacije.

Komunicirajte
Porodice imaju svoj način komunikacije i kao što će vam reći mnogi porodični terapeuti, to nije uvijek najbolji način. Prkosite konvencijama i učinite otvorenu, redovnu komunikaciju bitnim dijelom svog porodičnog posla. Kad osjetite komunikacijske probleme, odmah se s njima suočite. Ako su veći problemi u igri, dovedite vanjskog savjetnika.

Postavite granice
Vođe uspješnih porodičnih preduzeća znaju da je postavljanje granica ključno za uspostavljanje i održavanje uspjeha. Neophodno je uspostaviti i podržati jasno razdvajanje između porodice i posla. Drugim riječima, neka porodična pitanja ne budu u sali za sastanke, a posao ne nosite kući.

Podijelite uloge i odgovornosti
Iako različiti članovi porodice mogu biti kvalificirani za slične zadatke, dužnosti je potrebno podijeliti kako bi se izbjegli sukobi. Velike se odluke mogu donositi zajedno, ali rasprava o svakom malom potezu zasitit će porodični posao.

Opišite poslovne odnose u pisanoj formi
Članovi porodice lako su uvučeni u poslovni početak bez plana o tome što će imati od poslovnog odnosa. Kako biste izbjegli nelagodu ili pogrešnu komunikaciju, napišite u pismeno obliku šta podrazumijeva naknada, koliki su vlasnički udjeli, dužnosti i druga pitanja.

Zapošljavajte izvana
Kao što je ključno uspostaviti upravu s članovima porodice koji nisu na čelu, tako je važno i zapošljavanje izvan vaše porodice kako za osoblje tako i za vodeće pozicije. Svijet je pun talenata. Uspješne porodične kompanije iskorištavaju ovaj skup talenata za vještine i stručnost koju članovi porodice nemaju.

Tretirajte zaposlenike kao porodicu
Uspješna porodična preduzeća tretiraju sve kao porodicu, bez obzira jesu li rođaci ili ne. Ova se praksa često proteže i na kupce. Derald Bontrager, izvršni direktor Jayca, proizvođača rekreacijskih vozila, koja je u porodičnom upravljanju više od 40 godina, kaže da ova taktika “redefiniranja porodice” potiče osoblje i vodstvo “da podignu ljestvicu”. Umjesto da se oslanjate na industrijske standarde, morate se zapitati:” Zar bih to učinio da je to jedan od mojih braće i sestara?.

Neka bude neobavezno
Dobar porodični posao ne prisiljava rodbinu da se pridruži poslu. Svakoj kompaniji, porodičnoj ili nekoj drugoj, trebaju zaposlenici koji su strastveni i prema korporaciji i prema njihovoj ulozi u njoj. Dopuštanje članovima porodice da samostalno dođu u kompaniju vodi do sretnijih zaposlenika i boljeg poslovanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prepoznajte prednosti porodičnog vlasništva
Porodična preduzeća nude jedinstvene pogodnosti. Jedan je pristup ljudskom kapitalu u obliku drugih članova porodice. To može biti ključ opstanka jer članovi porodice mogu osigurati jeftinu ili besplatnu radnu snagu ili zajmove za hitne slučajeve.

Pošteno se ponašajte prema članovima porodice
Iako neki stručnjaci ne savjetuju uopće zapošljavanje članova porodice, to žrtvuje jednu od velikih prednosti porodičnog posla. Bezbroj malih kompanija ne bi opstalo bez vrijednog rada i energije predanih članova porodice. Kvalificirani članovi porodice mogu biti velika prednost za vaše poslovanje. Ali izbjegavajte favoriziranje. Platne ljestvice, napredovanja, raspored rada, kritike i pohvale trebaju biti ravnomjerno raspoređene između članova porordice i onih koji to nisu. Ne postavljajte više ili niže standarde za članove porodice nego za druge.

Prvo zahtijevajte vanjsko iskustvo
Ako će se vaša djeca pridružiti poslu, pobrinite se da prvo na drugom mjestu steknu najmanje tri do pet godina poslovnog iskustva, po mogućnosti u nepovezanoj industriji. To će im dati vrijednu perspektivu o tome kako poslovni svijet funkcionira izvan porodičnog okruženja.

Planirajte budućnost
Uspješna porodična preduzeća ne dopuštaju da se stvari odvijaju same od sebe. Planiraju budućnost, stvarajući planove nasljeđivanja porodičnog poslovanja mnogo prije nego što im zaista zatrebaju. Oni također identificiraju talent u zaposlenicima, unutar i izvan porodice, ulažući u njih od početka kako bi osigurali izvrsno vodstvo u budućnosti.

Razvijte plan sukcesije
Porodično preduzeće bez formalnog plana nasljeđivanja donosi probleme. Plan bi trebao sadržavati pojedinosti o tome kako će se i kada štafeta prenijeti mlađoj generaciji. To mora biti finansijski zdrav plan za posao, kao i penzioniranje članova porodice. Za ovo je najbolje angažirati vanjskog stručnog savjetnika.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SLAĐA SE ŽALILA NA SVEKRVU: Đanijeva majka me nije voljela, a jednu uvredu ću zauvijek pamtiti!

Kamerni teatar 55 će ipak izvesti predstavu “Schindlerov lift” u Brčkom