in

O stvarima koje zaslužuju pozornost

Slatka-Tajna.Eu

Pisati o onome o čemu najčešće šutimo, univerzalna razmišljanja ali i jedinstveni pečati u svijetu književnosti samo su neke pod poruka prvih “Dana bosanskohercegovčke književnosti” održanih u Pragu od 12. do 14. novembra u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici.

“Ovom manifestacijom smo željeli pokazati da je toliko stvari u našoj zemlji koje zaslužuju pozornost prije nego ovih loših tematika kojima smo okruženi i mislim da su ova tri dana pokazala upravo to da naši književnici krče svjetski put i globalnu slavu i njihove riječi dopiru do šireg auditorijuma i publike”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasadorica BiH u Pragu Martina Mlinarević.

Ideju za održavanje događaja koji slavi bosanskohercegovačku riječ ambasadorica Mlinarević imala je još od samog dolaska u Prag, no zbog korona virusa to ranije nije bilo moguće.

“Onog trena kad je bilo u mogućnosti dogovorili smo se. Tri dana bosanskohercegovačke književnosti u Pragu i sretna sam zaista što se odazvao ovoliki broj ljudi, sve tri večeri su bile sjajno posjećene.”

‘Pomjeri se s mjesta’

Među autorima koji su učestvovali u “Danima bh. književnosti” je i spisateljica Mediha Šehidić, a publika je imala priliku da čuje detalje o njenoj novoj knjizi “Kapija”.

Zajedno sa ambasadoricom Mlinarević i književnicom Senkom Marić, Šehidić je učestvovala na panelu na kojem su, između ostalog, sve tri autorice govorile o svom radu na knjigama u čijem je fokusu na različite načine predstavljena borba sa rakom dojke.

Šehidić, autorica porijeklom iz Zenice, danas živi u Beču i kaže da je njen primarni cilj tokom pisanja knjige bio da progovori o svom iskustvu.

“Moja prva spoznanja bila je da se bolest tabuizira. Ne samo rak dojke, već inače bolest”, pojašnjava Šehidić za RSE. No, i sama spoznaja i kako reći onima koje voliš da imaš rak je teška stvar kaže Šehidić. Kada je svojim prijateljicama rekla da ima rak “nekoliko njih se pomaknulo s mjesta”.

“I tad sam shvatila, koji tabu, koji strah. I da rak kao rak se teško izgovara, u smislu: pomjeri se s mjesta, ono najgore, joj šuti šta da ti kažem. Sve sinonimi koji se traže. Ali nekako je i logično, jer svi mi kada čujemo riječ rak čujemo i smrt, jer valjda strah, vlastiti strah od straha. Mislim da sam to sve spoznala tek kroz bolest i zaista mi je bilo potrebno o tome da govorim i da oslobodim žene. Jer smrt kao smrt, nikoga nije toliko strah smrti već puta do nje.”

Šehidić koja radi i kao socijalna radnica do sada je napisala dvije knjige “Brodska cesta bb” i “Kapija”. Kada joj je, sasvim slučajno jer je pogriješila datum i otišla na kontrolu tri mjeseca ranije, dijagnosticiran rak, šutila je i nije o tome govorila. Osjećala je pritisak i kako kaže “kao da nosim veliki teret i sarađujem upravo sa tabuiziranjem”, no ipak je skupila snage da kaže da je i ona jedna od žena koje imaju rak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Željela sam da o tome govorimo. Svaka osma žena oboli od raka dojke. I to nije malo. Upravo iz tog razloga i pokazivati se u tom nemoćnom stanju, jer te kemoterapije nas ubiju da bi nas ojačale. To je mrcina. S. druge strane, evo nas sad. To mi je bila primarna potreba i o tome sam željela da pišem”, navodi Šehidić.

Kvalitetan tekst će isplivati

Pored Medihe, o svom iskustvu borbe sa rakom dojke pisala je i ambasadorica Mlinarević.

“Nijednu nas nije (bolest) obilježila na takav način da nam nešto stopira u životu već nas je pokrenula u mnogo stvari. Sve tri smo objavile dvije knige nakon naših bolesti,” kaže Mlinarević.

Mediha Šehidić, Senka Marić i Martina Mlinarević

O raku dojke pisala je i Senka Marić koja za svoj roman Kintsugi tijela za kojeg je dobila nagradu “Meša Selimović” kaže da je autofikcija. Tokom “Dana bh. književnosti”Marić, spisateljica, pjesnikinja i urednica portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba predstavila je svoj novi roman Gravitacije, priču o ženskom iskustvu, samoći i potrazi za smislom. Kroz ovaj roman, kako nam pojašnjava propituje i pitanje intimne slobode. Kako kaže prema njenom mišljenju sve su teme svima otvorene da pišu o njima.

“Ja vjerujem u kvalitetu teksta, ako je tekst kvalitetan da će on uvijek isplivati bez obzira ko ga je napisao”, kaže Marić.

Tokom tri dana trajanja “Dana bh. književnosti” posjetioci kluba Lastavice koji okuplja ljude porijeklom iz država bivše Jugoslavije imali su priliku da slušaju razgovore i čitanja i Faruka Šehića, Damira Uzunovića, Gorana Samardžića, a predstavljena je i izložba Elija Taubera “Kad su komšije bili ljudi”. Večeri književnosti su organizovane uz pomoć bračnog para Perić iz Karlovih Vari koji su pomogli da bi sve organizovali.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HALIDA BEŠLIĆA OBUZELA TUGA NA ROĐENDAN! Pjevač puno 68 godina, ali zbog njenog odlaska zanijemio od bola

Fašizam živi u Banja Luci, u hotelu “Bosna” zbog političkih pritisaka neće biti obilježen Dan državnosti BiH