in

ELVIRA RAHIĆ, DAMA ZA MIKROFONOM: Ne želim ostariti na estradi

Slatka-Tajna.Eu

Za nju kažu da je primadona narodne muzike, kako po glasu, isto tako i po ponašanju, oblačenju. Pjevačica koja nema mrlje u karijeri, a profesionalno se pjesmom bavi već pune 33 godine. A, riječ je o Elviri Rahić, koju smo ponovno, nakon godinu dana opet sreli u dijaspori, a ovaj put bilo je to u Briselu gdje je imala fantastičan nastup.

Kum Enes Begović

-Nešto posebno se nije baš promijenilo, osim što nas je ova pandemija sve jako usporila. Ja lično sam ponešto snimala, radila, imala sa ljetos nekih nastupa, nekih privatnih nastupa na nekim svadbama, rođendanima. Nadam se da će biti bolje u narednoj godini – rekla nam je Elvira na početku razgovora.

Pomenuli ste privatne zabave, ili općenito svadbarska veselja, da li vam s nekada nešto ružno desilo, jer mnogi pjevači osim lijepih pamte i neke ružne stvari?

-Ja, zaista ne. Valjda se za mene ne lijepe te ružne, već samo lijepe stvari. Tako je bilo i ovog ljeta, kada je bila jedna porodična svadba, a na kojoj nije mogao da bude prisutan moj suprug, pa je zamolio našeg kuma Enesa Begovića da dođe i da me iznenadi. Moram da kažem da mu je iznenađenje u potpunosti uspjelo. Eto to su neki sitni detalji koji me jako obraduju i sve ja to pamtim,a sve ružno zaboravljam veoma brzo. Čula sam od kolega da bude svašta na nastupima, ali meni zaista nije. Jedino mi se jednom desilo, ali samo jednom, da sam imala nastup koji je bio izuzetno posjećen, dvorana je bila prepuna, a onaj koji je to organizirao pobjegao je sa kompletnom zaradom. To je jako ružno.

 Kako je došlo do kumstva sa Enesom Begovićem, i da li ponekad imate oprečna mišljenja?

-Moj suprug Šaban je ustvari bio veći prijatelj sa Enesom nego ja jer su se i prije družili, mnogo prije našeg kumstva ili prije nego što ćemo se moj suprug i ja upoznati. A, do oprečnog mišljenja između mene i Enesa došlo je mnogo puta. Ne slažemo se ponekad u svemu, ali kada smo porodično za istim stolom onda smo samo kumovi, porodični prijatelji.

Da li u toj opuštenoj atmosferi ogovarate pjevače?

-Da, sve redom ha,ha,ha, ali samo one koje volimo. Samo koje volimo i poštujemo, samo njih „tračamo“.

 Da li ste Vi nekad čuli neki trač o Vama?

-Naravno da jesam, ali sam isto tako mišljenja da me ne mora svako voljeti ili slušati, a toga je uvijek bilo. Ja ne reagujem na ogovaranja sa strane. I kada saznam koji me kolega ogovarao, pri našem slijedećem susretu on ili ona mi se ljubazno jave, a i ja isto tako njima. Pravim se da ništa nisam čula. Meni je ustvari sve to simpatično, pa se na sve to i slatko nasmijem.

Da li postoji neko od kolega sa kojima ne razgovarate, a koji su Vas baš uvrijedili?

-Naravno da postoji, to su dvije osobe kojima ne mogu i kada bi to htjela da oprostim, niti želim bilo kakav kontakt sa njima. Kako u privatnom tako i u poslovnom smislu života.

 Otac platio album

Veoma mladi ste počeli da pjevate, kako su Vaši roditelji reagovali na to, da im kćerka bude pjevačica?

-Da nije bilo mojih roditelja, da nije bilo njihove nesebične podrške, njihove nesebične ljubavi možda danas ne bi ni vodili ovaj razgovor. Sarajevo je za mene oduvijek bilo centar dobre muzike, a posebno sevdaha, a kojeg su moji roditelji jako voljeli da slušaju. Tako me je i vukla velika želja da postanem profesionalni pjevač. Oni su vidjeli i poštovali, a upravo iz tih razloga nemam kontakt sa jednim kolegom. Sva ta podrška mojih roditelja i sva ta njihova ljubav je meni sveta. Posebno podrška mog rahmetli oca koji je cijelo vrijeme stajao na nogama u vozu od Skoplja do Beograda, kada smo bili krenuli u studio kod Željka Mitrovića, da snimimo moj prvi album, a da bi ja mogla da spavam na njegovom i mom sjedištu i dođem odmorna na snimanje.  Zbog toga tom nekadašnjem kolegi ne mogu da oprostim kada je izjavio, kako sam ja navodno pobjegla od kuće da bi pjevala. Pa ko bi bježao iz roditeljskog doma od istinske ljubavi i podrške kakvu sam ja imala. Bilo je to nešto što me jako zaboljelo i što je neoprostivo. Moj otac rahmetli je kompletno finansirao moj prvi album, nije morao ništa da proda ili da podigne kredit, imao je novac da uloži u taj moj prvenac.

Elvira sa sinom Dinom

 Da li želite da ostarite na estradi?

-I kada sam tek počinjala znala sam da se ne želim do duboke starosti baviti pjevanjem. Moja želja je oduvijek bila da iza mene ostane jedan lijep muzički trag, bez skandala, bez ružnih priča, a da moja djela govore umjesto mene, to jest moje pjesme. Oduvijek sam imala i taj neki privatni biznis, jer sam po pitanju posla jako nemirna, uvijek sam nešto radila i uvijek će tako i da bude. Trenutno radim i na jednom predstavništvu jedne poznate firme, ali i tom potom.

 Da li po tom pitanju koristite veze Vašeg supruga?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Naravno. Moj suprug ima toliko prijatelja, poznanstava, toliko dobrih ljudi i pravih prijatelja po svijetu. Bila bi šteta ne iskoristiti te veze, ne ljude, već ta poznanstva. Sretna sam što imam te ljude koji mi mogu pomoći, ali i ja njima.

 Vi trenutno živite u Njemačkoj, a suprug u BiH, koliko će još trajati taj brak na daljinu?

-Nadam se da neće još dugo. Ja sam sada mom suprugu puna podrška kao što je on meni svojevremeno bio. Ja sam sa sinom u Njemačkoj, veoma često smo u Sarajevu, ali se međusobno jako mnogo pomažemo i vjerujemo jedno drugom. Zbog toga nas dvoje i trajemo toliko dugo, imamo sretan i uspješan brak, jer je tu obostrano povjerenje i podrška. Njegove obaveze su takve da mora da bude u Sarajevu, a ja sam spremna sutra da se vratim. Imamo 15 godina sretnog braka, a bit još dosta godina, ali neće to biti više na daljinu, jer jedno drugom jako nedostajemo“.

Da li Vam pomaže u kućanskim poslovima?

-Moj suprug je u pravom smislu muškarac. A, to je i da zna da skuha, da opegla košulju, da usisa, da sve blista kada se vratim sa puta, a to je za mene poimanje pravog muškarca, koji sa suprugom sve dijeli, koji je spreman za nju sve da uradi i koji se ničega ne stidi. To je moj suprug, a i ja bih na kraj svijeta pješke otišla za njega, jer on to zaista i zaslužuje.

Nakolonjena glumcima

 Da li Vam se desilo da ste bili nekada, kao klinka, zaljubljeni u nekog pjevača?

-Ja sam od malena na sve to gledala sa velikim poštovanjem i velikim strahopoštovanjem, pa nikada na ni jednog pjevača nisam gledala na taj način. Svi pjevači su za mene bili samo muzika, poštovala sam tu stariju generaciju pjevača i svi su na mene gledali kao na njihovo dijete. Prije bi rekla da sam bila naklonjena glumcima, ali ni u jednog nisam bila zaljubljena. Sjećam se da sam i glumila  Patrika Svejzija iz filma „Prljavi ples“ kada smo to radili kao školsku predstavu, a bilo je na makedonskoj TV u sklopu dječije emisije „Šaram Baram“, koju je prenosila jugoslovenska TV mreža“.

Da li ste u karijeri nekada sarađivali sa Marinom Tucaković?

-Ne, nisam nikada. Trebalo je da dođe do saradnje, ponuđena mi je bila jedna njena pjesma, trebala se naći na jednom mom albumu, ali nekako se nisam pronašla u njoj. A, opet ne znači da nisam imala dobre saradnike. Ja sam sretna što su za mene pjesme radili Fahrudin Pecikoza, Hari Mata Hari, Eso Beštija, Dino Merlin, a Dino mi je čak poklonio i neke pjesme. Čak i jednu pjesmu imam u ladici koja je još uvijek na čekanju. Album „Hotel čekanje“ je moj najveći uspjeh u mojoj karijeri, jer sam ga sama radila, odabir pjesama, taj album je nešto posebno u mom životu, a na početku tog nekog mog estradnog osamostaljenja pomogao mi je rahmetli Ruždija Metanović.

 Da li ste dogovorili nastup za Novu godinu?

-U toku su pregovori za Skandinaviju, ali ako i ne bude ništa od toga, bit će mi lijepo i u kućnoj atmosferi sa suprugom, sinom, mamom i dragim prijateljima. Proteklih par godina Nove godine sam radila u dalekoj Americi, daleko od porodice.

Kao moja mati

Imali ste duet sa Harijem, pa sa Tifom, da li imate neostvarenu želju sa kim bi snimili duet?

-Jako mi je žao, ali baš žao, što imam tu jednu pjesmu u ladici, koju sam čak i snimila, ali nikada objavila, ali iz opravdanog razloga. Bila je to kao neka poslovna tajna, a ja poslovne saradnike veoma poštujem. Bilo je to vrijeme kada nisam znala da li da osvajam hrvatsko tržište pa da recimo želim da snimim duet sa Petrom Grašom jer je tada bio hit, ili ne znam neko drugo tržište. Ja sam tada snimila duet sa Merlinom za pjesmu „Kao moja mati“, ali u to vrijeme je on snimio duet sa Ivanom Banfić „Godinama“ i bila hit kao kuća i jača od te naše pjesme. Ja sam se povukla, ispoštovala Dinu, ali i danas mi je velika želja da snimim sa Dinom duetsku pjesmu. Kasnije je tu pjesmu snimio Čolić i fenomenalno je sve to ispalo. Sretna sam što je jedan muzički mag kao Dino radio pjesme.

Razgovarao: Bato Šišić

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MAMINJO GLUMI ZDRAVKA MAMIĆA I NARUČUJE PICU *SMIJEŠNO*

Granerud slavio u Nižnjem Tagilu