in

U subotu sunčano, ali ponegdje tek nakon magle i niskih oblaka

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Stabilne vremenske prilike nastavit će se i u dane vikenda. Stoga će osobito subota, a većim dijelom i nedjelja mnogima biti pogodni dani za boravak na otvorenome. No, valja znati da će na kopnu jutra biti hladna, mjestimice uz mraz, a i često maglovita pa budite oprezni u prometu.

U novome tjednu promjenjivije i oblačnije, mjestimice uz kišu, na Jadranu lokalno i obilniju, praćenu grmljavinom, a potkraj ponedjeljka te u noći na utorak u gorju je moguća susnježica i snijeg. Osobito će na Jadranu biti i vjetrovitije – puhat će mjestimice jako jugo, a potkraj ponedjeljka i u utorak, ponajprije podno Velebita i na udare olujna bura.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U subotu sunčano, ali ponegdje tek nakon magle i niskih oblaka

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U subotu će na istoku Hrvatske danju biti barem djelomice sunčano, ali ujutro osobito u Posavini i maglovita. Jutarnja temperatura većinom između 2 i 4 °C, a danju će porasti do oko 13 °C, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj pak uglavnom bez vjetra, stoga će ujutro magla biti česta. Jutro hladno, temperatura između -1 i 1 °C, a popodnevna uz većinom sunčano vrijeme oko 12 °C.

Magle će ujutro biti i po kotlinama gorske Hrvatske, a moguća je lokalno i uz zapadnu obalu Istre. Bit će pretežno sunčano, na sjevernom Jadranu uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura većinom od 15 do 17 °C, a u gorju do 13 °C.

U Dalmaciji također sunčano te danju ugodno toplo. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, pa ujutro ponegdje može biti magle ili sumaglice. Uz obalu će pak puhati umjeren sjeverozapadnjak, uz more malo do umjereno valovito.

Podjednako valovito i na jugu Hrvatske, gdje će subota biti idealna za boravak na otvorenome – pretežno sunčana, uz najvišu dnevnu temperaturu do 18 ili 19 °C. Jutarnja temperatura uz obalu između 10 i 12 °C, a u zaobalju većinom osjetno niža.”

U nedjelju južina, u ponedjeljak i znatnija promjena

U nedjelju na Jadranu okreće na jugo, dolazi više oblaka, a poslijepodne ponegdje već može pasti i malo kiše. Početak novog tjedna stoga će biti oblačniji i kišovitiji, mjestimice je moguća i obilna kiša, lokalno praćena grmljavinom. U ponedjeljak navečer na sjevernome Jadranu okrenut će na buru, podno Velebita i s olujnim udarima, koja će se u utorak proširiti i duž ostatka obale.

I na kopnu od ponedjeljka oblačno i kišovito te danju svježije, a u gorju potkraj ponedjeljka može pasti i malo snijega. No u nedjelju će još biti duljih sunčanih razdoblja, ali tek nakon jutarnje magle, koja se ponegdje može zadržati i tijekom prijepodneva.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Postigao autogol za pamćenje i odmah ga optužili za namještanje utakmice

NA INSTAGRAMU CVJETA LJUBAV IZ “BRAKA NA PRVU”: Sanela objavila selfi sa Edinom i simboličnu poruku