in

Musa: Šta je cilj novih mjera koje se uvode 20. decembra u FBiH?

Slatka-Tajna.Eu

Krizni štab Federacije BiH predložio je nove mjere koje stupaju na snagu 20. decembra, a koje podrazumijevaju pravilo vakcinisan-testiran-prebolio. Mjere su predložene iz razloga što stručnjaci predivđaju da se u 12. mjesecu očekuje drastično povećanje oboljelih od koronavirusa, pogotovo nevakcinisanih osoba. O novim mjerama, trećoj tzv. booster dozi Covid vakcine kao i o načinu kako motivisati ljude da se vakcinišu, razgovarali smo sa Sanjinom Musom, voditeljem Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i Alisom Kozicom, voditeljem Operativnog tima za imunizaciju protiv kovida 19 u Zenici.

U četvrtom valu ogroman porast

“Neohodno je da bi se stavila ova pandemija pod kontrolu da imamo 95 posto vakcinisanih. U ZDK imamo svega 24 posto vakcinisnih s obje doze, što je jako malo. Mjere koje su na snazi, one su pokušaj neki da se ublaži kretanje pandemije“, kazao je Kozica.

Virus je prisutan, dodao je, i za očekivati je u četvrtom valu ogroman porast.

“Moja preporuka je da se primat da ljudima koji nisu vakcinisani i da ide sa prvom vakcinacijom. Najveći problem je svijest stanovništva, ljudi trebaju shvatiti da je neophodna vakcinacija, treba razmišljati o posljedicama oboljenja. Covid oboljenje kod teških kliničkih slika ostavlja posljedice na zdravlje našeg organizma”, istaknuo je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kome se preporučuje treća doza?

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, govoreći o novim mjerama koje su najavljene 20. decembra kazao je da je cilj ovih mjera i svih drugih koje su donošene jeste smanjene širenja virusa.

“Želimo da spriječimo da se nađemo u situaciji da naše zdravstvene ustanove ponovo ne nađu u situaciji, a da traže pomoć. Više od mjesec danas se nalazimo na visokom prenosu virusa. Želimo da spriječimo teret koji društvo nosi zbog ovog virusa. Želimo restriktivnim mjerama postići optimalan učinak”, naveo je.

U narednih mjesec dana, dodao je, dato je da se stvore infrastukturni uvjeti, od mogućnosti testiranja do mogućnosti vakcinacije, izdavanje potvrda i vođenja evidencije.

O trećoj dozi vakcine, istaknuo je da se ona preporučuje osoba starijim od 60 godina, osobama sa komorbiditetima i zdravstvenim radnicima koji su po prirodi najizloženiji ovom virusu. Podsjetio je i da a vakcinacija pruža zaštitu od hospitalizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sjajna prilika za odličnu kupovinu Gorenje kućnih aparata sa velikim uštedama u studenom! / Bljesak.info

Tvrdi da se presude iz Strasbourga ne tiču Ustava BiH, već pojedinačnih prava