in

Prosječna plata u BiH 1.006 KM

Slatka-Tajna.Eu
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka (KM), a prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjoj deceniji porasla je za 161 KM, što je znatno manje u odnosu na rast prosječne plate u susjednim državama ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Bosni i Hercegovini za septembar 2021. godine iznosila je 1.006 konvertibilnih maraka i u odnosu na isti prošlogodišnji period nominalno je povećana za 4,6 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža plata bila je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 625 KM. U građevinarstvu je iznosila 715 KM, a u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 760 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u septembru ove godine iznosila je 1.623 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.529 KM, a u sektoru informacija i komunikacija 1.449 KM.

U djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite, prosječna neto plata iznosila je 1.353 KM, dok je u sektoru obrazovanja dostigla 1.031 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KAKO JE STARIO LJUBOMORA JE BILA SVE EVIDENTNIJA: Katarina Lazić o torturi koju je preživjela od strane Željka Šašića

Sacred Sound Healing System