in

Nužno što prije nastaviti započete projekte EBRD-a u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je sastanak sa visokim izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenim direktorom za Zapadni Balkan Matteom Colangelijem.

Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, zahvalio se na posjeti i interesu za unapređenje saradnje te istaknuo da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je istaknuto da je nužno nastaviti započete procedure za sklapanje novih kreditnih aranžmana, ali i nekoliko ugovora o grantu kojima može biti osigurano oko 90 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije koji su podrška pojedinim projektima.

Sagovornici su se složili da nema zastoja u Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je ažurno u onom dijelu posla za koji je nadležno, ali trenutna politička situacija u BiH utiče na zastoj procedura nužnih u procesu sklapanja i ratifikacije međunarodnih ugovora.

Ministar Bevanda izrazio je nadu da će uskoro biti nastavljene započete aktivnosti na mnogobrojnim projektima za koje se saglasnost očekuje od drugih institucija BiH, ali nižim nivoima vlasti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na sastanaku s izaslanstvom EBRD-a govorilo se i o novoj strategiji za BiH u razdoblju 2022.-2027. godina i prioritetima koje sadrži poput jačanja privatnog sektora, energetske efikasnosti i kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali i nastavak infrastrukturnih projekata i otvaranja mogućnosti većeg broja novih radnih mjesta.

Sasatanku je prisustvovala i direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Nessl sa saradnicima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TADA NISAM VIDJELA NA LIJEVO OKO: Nika Antolos se prisjetila bolesti i objavila staru fotografiju

“Katastrofalno, tragično će završiti Milorad Dodik, slijedi najcrnji scenario”