in

Kina najbogatija na svijetu sa 120 biliona dolara

Slatka-Tajna.Eu

Globalno bogatstvo se utrostručilo u posljednje dvije decenije, u čemu je prednjačila Kina, koja je pretekla Sjedinjene Američke Države i zauzela prvo mjesto u svijetu po neto vrijednosti nacionalnog bogatstva.

To je jedan od zaključaka iz novog izvještaja istraživačkog ogranka konsultantke kuće McKinsey, koja je analizirala nacionalne bilanse deset zemalja koje učestvuju sa više od 60 posto u svjetskim prihodima.

Kako prenosi agencija Bloomberg, svjetsko neto bogatstvo povećano je sa 156 biliona dolara u 2000. na 514 biliona dolara u 2020. godini. Prema McKinsey studiji, Kina je u tom povećanju učestvovala sa skoro jednom trećinom. Njeno bogatstvo je skočilo na 120 biliona dolara, sa samo sedam biliona dolara, koliko je iznosilo 2000. – godinu dana uoči njenog pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje ubrzalo njen ekonomski uspon.

Neto bogatstvo SAD-a se u istom periodu više nego udvostručilo, dostižući 90 biliona dolara, a sporiji rast od kineskog pripisuje se prigušenijem povećanju cijena na američkom tržištu nekretnina.

U obje zemlje, koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije, više od dvije trećine bogatstva drži 10 posto njihovih najbogatijih domaćinstava, pri čemu njihov udio i dalje raste, navodi se u Izvještaju.

Prema računici McKinseya, 68 procenata globalnog neto bogatstva čuva se u nekretninama, a ostatak u imovini kao što su infrastruktura, mašine i oprema te, u mnogo manjoj mjeri, u takozvanim nematerijalnim dobrima poput intelektualne svojine i patenata. Finansijska imovina, poput korporativnih obveznica, ne ulazi u izračun globalnog bogatstva, jer je suštinski neutrališu obaveze.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nagli rast svjetskog neto bogatstva u posljednje dvije decenije nadmašio je povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda, ističe se u studiji i dodaje da je tome doprinio skok cijena nekretnina izazvan padom kamatnih stopa. Istraživanjem je utvrđeno da su cijene nekretnina za skoro 50 posto iznad njihovog dugoročnog prosjeka u odnosu na prihode, što dovodi u pitanje održivosti rasta bogatstva. Naime, kako se napominje, uzlet cijena nekretnina može dovesti do toga da kupovina stana postane nedostupna velikom broju ljudi, što povećava rizik od finansijske krize poput one koja je pogodila SAD 2008. godine, kada je došlo do pucanja nekretninskog balona. Kina bi se, pak, mogla suočiti sa sličnim problemom zbog dugova investitora kao što je Evergrande Group, ocjenjuju analitičari McKinseya.

“Idealno rješenje bi bilo da se svjetsko bogatstvo usmjeri na produktivnije investicije koje povećavaju globalni BDP“, navodi se u Izvještaju i, nasuprot tome, upozorava na scenario iz noćne more – da kolaps cijena nekretnina zbriše čak jednu trećinu globalnog bogatstva, kako bi njegov iznos odgovarao svjetskim prihodima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BILE U SVAĐI ZBOG DEČKA: Andreana Čekić se pomirila s Prijinom majkom

Vaterpolisti Srbije protiv Italije i Slovačke