in

Jeffrey Sachs: Oporezujte bogate! – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu
Secretary General opens the Press Conference with Mr. Jeffrey Sachs, Director of the Earth Institute at Columbia University and Ms. Laurence Tubiana, French Ambassador for climate negotiations, on the Deep Decarbonisation Pathways report.

Borba protiv nejednakosti postajat će sve veći izazov jer će se radnici morati natjecati s napretkom tehnologije, upozorio je u Jeffrey D. Sachs, direktor Centra za održivi razvoj na univerzitetu Columbia u Njujorku, govoreći na konferenciji Trust, glavnom događaju Fondacije Thomson Reuters, koji se održava svake godine.

“Ne možemo računati na to da će privatno poduzetništvo samo popraviti značajne razlike u bogatstvu. Ako bogati djeluju nekažnjeno i mogu prikupiti čak i bogatstvo od nekoliko desetaka ili stotina milijardi dolara, a usput ne plaćaju poreze, onda ne možete imati socijalnu uključenost

Izazovi će se u budućnosti pogoršavati jer će tehnologija nastaviti zamjenjivati radna mjesta, čime se ograničavaju mogućnosti za one koji nemaju fakultetsko obrazovanje, a to će značiti da porodice iz radničke klase svojoj djeci neće moći priuštiti fakultetsko obrazovanje“, rekao je Sachs, koji zagovara nametanje poreza na bogatstvo i privatne kompanije kako bi se osigurala “socijalna uključenost za sve“.

Prema njegovim riječima, prilično blizu standardu socijalne uključenosti su dijelovi sjeverne Evrope, gdje gotovo svi imaju pristup ključnim programima socijalne sigurnosti kao što su zdravstvena zaštita, briga o djeci i plaćeni dopust, “ali veliki dio svijeta nije“.

“Borba se vodi u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država s libertarijanskom filozofijom koja smatra da bogati trebaju zadržati sve što žele i da politika treba biti orijentirana njima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Moramo oporezivati bogatstvo i bogate te oporezivati tvrtke kako bismo imali priliku osigurati socijalnu uključenost za sve“, istaknuo je Sachs, koji je i predsjednik Mreže rješenja za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, koja radi na promociji ciljeva održivog razvoja UN-a, među kojima su smanjenje siromaštva i jednakost.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tajna revolucionarnog američkog CeraVea za njegu kože je u ceramidima!

NAPIŠITE DA SAM KONAČNO SRETNA: Tanja Savić revoltirana izjavama o vezi sa Draškom Stanivukovićem