in

HRT: Državni vrh u Vukovaru

Slatka-Tajna.Eu

Premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Prošlo je 30 godina od najtežih stradanja u Domovinskom ratu. Vukovar, Škabrnja i cijela Hrvatska prisjećaju se tih dana. Nakon 87 dana herojskog otpora 18. studenoga 1991. slomljena je obrana Vukovara koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši mnogobrojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu. Trideset godina poslije u Koloni sjećanja i danas su počast žrtvama odali deseci tisuća ljudi. U Vukovaru je bio i državni vrh.

Rijeka građana u Vukovaru. Slika je to zajedništva. Zajedništva u zahvali za žrtvu.

– Zbog Siniše Glavaševića, zbog Blage Zadre kada gledam te ljude koji su dali svoje živote da bi mi mogli ovako razgovarati pod hrvatskim stijegom i biti u koloni sjećanja, mislim da je to nešto najmanje što možemo dati, izjavio je Siniša Đurić.

Ni 30 godina nakon bitke – emocije se ne stišavaju.

– To je najveći zločin koji je ovdje srpski terorizam napravio i neće se moći stotinama godina zaboraviti, poručio je Antun Dugan, pripadnik 204. vukovarske brigade.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar – poručio je premijer jer gradu heroja svi dugujemo slobodu.

– Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti a žrtva hrvatskih branitelja baš nikada neće biti zaboravljena, rekao je Andrej Plenković danas u Vukovaru.

Istina je ono na čemu se moraju odgajati budući naraštaji. A ona je, ističe predsjednik Sabora, činjenica da je na Hrvatsku počinjena velikosrpska agresija.

– Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločin počinili, dakle o tome se radi. Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da budu tolerantna, da uvažavaju drugog i drugačijeg ali isto tako moramo ih podsjećati i učiti onome što je zaista bilo, rekao je Gordan Jandroković.

Za strašne zločine počinjene u Vukovaru nalogodavci nisu privedeni ruci pravde i to je za vukovarskog gradonačelnika, teret odgovornosti za sve.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Velika je sramota da generalštab JNA, kao nalogodavac, nije odgovarao pred pravosuđem ove države i to je nešto što govori kakvi smo ljudi, kakav pijetet imamo prema ljudima koji su izgubili živote u ovom gradu. To šalje jednu ružnu poruku o svima nama, svi mi nosimo teret odgovornost za takvu situaciju u današnjem hrvatskom društvu, rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Među onima koji su izgubili život je bio i Francuz Jean Michel Nicolier. Tijelo mu još uvijek nije pronađeno a njegov ubojica Spasoje Petković Štuka – još je na slobodi.

– Imam 77 godina, neću živjeti još dugo ali znam da će se moji sinovi i unuci dalje boriti da bude osuđen, izjavila je njegova majka Lyliane Fournier za HRT.

Žrtvama se poklonio i član Predsjedništva BiH.

– Žrtve zaslužuju poštovanje, zaslužuju pravdu a zločinci zaslužuju kaznu. Naravno da danas nisu svi odgovarali za ono što su učinili u Vukovaru i nikada ne treba odustati dok to ne bude dovedeno do samoga kraja, poruči je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

U Vukovaru je i predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vaterpolisti Srbije protiv Italije i Slovačke

SEMIR CERIĆ KOKE – Završena promocija albuma “Dernek na moj način No. 2” – Hayat Production