in

Zašto trijumf Piksijevih “orlova” nije iznenadio japanske novinare

Slatka-Tajna.Eu

Izvještavajući o pobjedi srpske reprezentacije nad Ronaldom i njegovim drugovima, japanski novinari se osvrću na bogatu igračku i trenersku karijeru selektora Dragana Stojkovića u njihovoj zemlji.

Japanski sportski mediji javljaju o pobjedi fudbalske reprezentacije Srbije nad Portugalom, ističući činjenicu da superzvijezda Kristijano Ronaldo nije uspio da se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo u Kataru i podsjećajući domaću javnost na izuzetnu karijeru selektora Dragana Stojkovića u toj ostrvskoj zemlji.

Dio japanskih medija prenio je izjave srpskih reprezentativaca o tome kako ih je selektor Stojković inspirisao da vjeruju u sebe i idu na pobjedu u gostima. Interesantno je da pojedini japanski sportski listovi fokus stavljaju na izjave fudbalera Srbije koji kažu da su bili mali kada je Piksi igrao, te da ga se ne sjećaju kao igrača.

To je starijim japanskim novinarima svakako neobično jer oni stratega srpske reprezentacije doživljavaju kao fudbalskog mađioničara kojeg bi svaki (mladi) igrač poželio da oponaša u igri, kada bi mogao.

Selektor Dragan Stojković Piksi igrao je u Japanu od 1994. do 2001. godine i dva puta osvojio Carski kup u dresu tima Nagoja Grampus. U svojoj drugoj sezoni u dalekoistočnoj carevini proglašen je za najboljeg igrača Džej lige.

U Japanu je važio za veliku zvijezdu koja plijeni neočekivanim potezima i pasovima izuzetne preciznosti. Japance je očarao svojim asistencijama, loptama koje “imaju oči”, a status legende zacementirao vještim izvođenjem slobodnih udaraca i kornera.

Ozbiljnim Japancima, koji pored trčanja i borbenosti, tradicionalno puno polažu na disciplinu, te ne vole odstupanja od naučenih obrazaca, njegova tehnika i nesvakidašnje, kreativne odluke, poput gađanja gola iz kornera, bili su jedna vrsta sportskog otkrovenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuKuriozitet je i to da su japanske televizije i časopisi pravili analize u kojima su nastojali da raznim mjerenjima, recimo ugla i snage kojom Stojković udara loptu, odgonetnu tajnu njegove preciznosti i vještine.

Dragan Stojković Piksi ostao je upamćen i po protestu na terenu protiv NATO-a zbog bombardovanja SR Jugoslavije, a tokom karijere u Japanu ga je pratio i glas da je prznica, odnosno, igrač koji brzo plane i zbog ljutnje lako dobija crvene kartone.

Imao je jak uticaj na mnogo mladih ljudi u Japanu, ne samo u fudbalu, već i u smislu opšteg interesovanja za SR Jugoslaviju i učenja srpskog jezika i istorije.

O njemu je napisano nekoliko knjiga na japanskom, u kojima je opisivan i njegov život u Srbiji i Jugoslaviji, reprezentativna karijera i majstorije sa Mundijala u Italiji 1990, te dramatični događaji iz doba raspada SFRJ i sankcije koji su oblikovali tu karijeru.

Selektor Stojković je u periodu od 2008. do 2013. bio i šef struke Nagoje Grampusa, s kojim je 2010. osvojio titulu šampiona Japana. Tada je bio proglašen i za trenera godine.

(RTS)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Glovo krenuo s otvaranjem vlastitih trgovina

U srijedu kiša većinom na Jadranu i uz njega, uz jugo, na sjeveru buru