Categories: Biznis

USAID kroz Diaspora invest podržao 164 kompanije, otvoreno više od 1.500 novih radnih mjesta

cof

Od aprila 2017. godine do danas USAID je kroz projekat Diaspora Invest podržao 164 kompanije koje su u tom periodu stvorile 1.571 novo radno mjesto i više od 54,4 miliona KM novih investicija u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji USAID-ovog projekta Diaspora Invest kada je rečeno da je tokom trajanja projekta osigurana podrška u posredovanju domaćih kompanija za izlazak na međunarodno tržište. Investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu pokrivaju 64 lokalne zajednice.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je da se  obilježava kraj petogodišnjeg USAID-ovog projekta u koji je američka Vlada uložila 6,6 miliona KM što je pomoglo članovima dijaspore da se vrate u BiH i pomognu ulaganja.

Investicija je generirala 22 miliona dolara, a samo u ovoj godini prihodi su iznosili više od 74 miliona dolara, dodajući da je specifičan aspekt ovog projekta to što je većina tih investicija usmjerena u manje lokalne zajednice poput Lopara i Livna i zapošljavaju najveći broj ljudi.

Napominje da bi vlasti BiH trebale stimulirati ovu vrstu investicija, a ono što se radi s vlastima Brčko Distrikta i Federacije BiH je da se stvori strateški okvir da bi se pomoglo tim nastojanjima jer investicije dijaspore sa svojim ulaganjima donosi aspekte standarda Evropske unije i u kompanije i u zapošljavanje.

“U zemljama zapadnog Balkana postoje veliki ekonomski potencijal, ali BiH zaostaje za svojim susjedima jer ne uspijeva implementirati reforme u cilju evropskih integracija”, podvukao je Nelson.

Kako je pojasnio predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić, centra koji je osnovan u okviru USAID-ovog projekta za podršku investitorima, kroz pet godina testiran je interes dijaspore da investira u svoju zemlju porijekla i imaju značajne rezultate.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Dodaje da se centru obratilo 200 investitora iz dijaspore kojima su na razne načine pomogli da uspostave poslovnu saradnju ili investiraju, a velika je spremnost dijaspore evidentirana jer je na dva miliona dolara razvojne pomoći dijaspora investirala 22 miliona dolara.

Uglovnom se ulaže u mjesta porijekla zbog čega se svi ohrabreni da se s ovim nastavi i budućnosti, a istovremeno povećana svijest o razvojnom potencijalu dijaspore.

Jedan od korisnika projekat je i vlasnik kompanije Ekonomik Group iz Srebrenice Bojan Rankić koji kaže da njegova firma zapošljava gotovo 100 radnika, a USAID im je pomagao kupovinu mašina zahvaljujući kojima su oni uduplali svoj kapacitet.

Na konferenciji je predstavljen Vodič za lokalne zajednice u radu s dijasporom te predstavljena Mreža jedinica lokalne samouprave – partnera Biznis centra bh. dijaspore koju čini 16 lokalnih zajednica iz cijele države.

Redakcija

Recent Posts

Šta je Novak Đoković sve zaradio plasmanom u treće kolo Rolan Garosa

Ni druga prepreka nije predstavljala veliki problem za srpskog tenisera na Rolan Garosu. Novak Đoković…

19 minuta ago

SLAĐANA MANDIĆ PREDSTAVLJA NOVU PJESMU: “Tuga me rodila”

Nakon fantastičnog uspjeha singla „Obećo si”, koji ima blizu 800.000 pregleda za dvije sedmice, Slađana…

34 minute ago

Grand kafa osvojila dvije prestižne Digital Cup nagrade na Social Media Summitu Sarajevo

S tim u vezi, kompanije moraju držati korak sa inovativnošću i kreativnošću u digitalnom oglašavanju.…

38 minuta ago

HILJADE DJECE U KANTONU SARAJEVO ZARAŽENO MORBILIMA: Oglasili se iz Ministarstva zdravstva KS

Od početka pojave zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, nakon…

2 sata ago

OŽENIO JE SLOVENKU, A KĆERI IME DAO PO JOGURTU: Ovo je prava istina o porijeklu Branka Đurića Đure, djetinjstvo proveo u rodnom Sarajevu

Glumac i glazbenik Branko Đurić Đuro jučer je proslavio 62. rođendan, no mnogi detalji iz…

2 sata ago

Arsenal ne želi da njegov fudbaler ide na Olimpijske igre

LONDON - Rukovodstvo Arsenala ne želi da fudbaler londonskog kluba Vilijam Saliba nastupi za reprezentaciju…

2 sata ago