in

MUP KS: Indikativno je da je tužilaštvo u završnoj fazi dalo predmet SIPA-i

Slatka-Tajna.Eu

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je obaviještena o odluci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te će postupiti shodno istoj, imajući u vidu da je tužilaštvo nadležno za vođenje istrage, kazali su iz MUP-a KS za N1 komentirajući odluku da istragu o ubistvu sarajevskih policajaca preuzme SIPA. Naveli su i to kako je “veoma indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga”.

Kazali su kako su u dosadašnjem radu na ovom predmetu najveći dio posla uradili policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ova Uprava policije.

“Podsjećamo da je policijski komesar po preuzimanju mandata prije dvije godine odredio tim istražitelja koji su pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenzivno preduzimali mjere i radnje na rasvjetljavanju ubistva naših kolega, što je rezultiralo dostavom Dopune izvještaja Kantonalnom tužilaštvu 05.11.2021. godine protiv osumnjičenih lica. Također, potrebno je napomenuti da je ponuđeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da bude aktivni dio tima, kao i da preuzmu predmet i budu nosioci aktivnosti, što su isti odbili, pa je samim tim nosilac aktivnosti u ovom predmetu bila Uprava policije MUP-a KS čiji su službenici mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje prethodno pomenute Dopune izvještaja”, kazali su iz Uprave policije MUP-a KS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Naš jedini cilj je potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega”

Napominju da su određeni doprinos u dosadašnjem radu na predmetu dali i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, kao i drugih domaćih i međunarodnih agencija i institucija, na čemu su im neizmjerno zahvalni.

“Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde. Bez obzira na odluku tužilaštva i niz drugih postupaka, kao i mnogobrojne spinove i brutalne neistine plasirane putem odabranih medija i usmjerene s ciljem diskreditacije, omalovažavanja i kriminalizacije policijskog komesara i Uprave policije u posljednje vrijeme u vezi s ovim predmetom, ostajemo na nivou profesionalizma da i tokom narednog perioda damo svoj puni doprinos na okončanju rada na ovom predmetu, a nažalost, profesionalan odnos spram ovako osjetljivog i bitnog predmeta je izostao od strane nadležnog tužilaštva, odnosno, postupajućih tužitelja”, kazali su za N1.

Poručuju da će, u svakom slučaju, Uprava policije MUP-a KS postupiti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i uputama, odnosno, naredbama nadležnog tužilaštva kako bi se u potpunosti okončale aktivnosti na istrazi u ovom predmetu, “iako je veoma indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DUET U NAJAVI: Ivan Milinković u društvu glumca Milana Vasića

KONAČNO SE OTKRILA: Sanja Vučić u zagrljaju Nemanje Gudelja