in

HRT: 1 na 1: Tomo Medved

Slatka-Tajna.Eu

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u emisiji Romana Bolkovića – 1 na 1. Koliko mu bogato ratno i vojno iskustvo pomaže u komunikaciji s braniteljima, kakvo je stanje na Banovini, te što se čini da se sazna do danas nepoznata sudbina nestalih, samo su neka pitanja o kojima je govorio.

Ministar Medved voditelju Romanu Bolkoviću na poklon je donio knjigu zbirku priča osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji svake godine pišu o njihovom doživljaju Domovinskog rata.

– Prije tri godine započeli smo program s ciljem da motiviramo učenike osmih razreda i srednjih škola da se uključe u pisanje priča o Domovinskom ratu, s obzirom da Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi program posjeta učenika svih osnovnih škola Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru. Iznimno smo ponosni na taj program jer na godišnjoj razni kroz njega prođe više od 30.000 učenika, rekao je ministar Medved. 

Dodao je da ih raduje spoznaja da su mladi upućeni u procese nastanka Republike Hrvatske i da itekako dobro znaju što se događalo u Hrvatskoj uslijed velikosrpske agresije. 

– Nastavljamo i dalje s tim kako bi sve više mladih uključili u proces prijenosa iskustava iz naše novije povijesti, istaknuo je.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministar Medved nije samo ministar hrvatskih branitelja, već i potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost, načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa… 

– Sve moje dužnosti su značajne i važne i nose sa sobom veliku odgovornost. Važno je imati na umu da se za obnašanje tih dužnosti moraju posjedovati određena znanja i iskustva, ali i imati jasnu viziju na koji se način nositi sa svim izazovima, rekao je.

– Kad govorimo o ministarstvu hrvatskih branitelja moram istaknuti nezavidnu poziciju i stanje koje smo imali 2016. godine. Svjedočili smo fenomenu koji se nikad ranije u povijesti nije dogodio – da pobjednici veterani Domovinskog rata 555 dana prosvjeduju ispred svog ministarstva tražeći razgovor i dijalog do kojeg nije došlo. Svjedočili smo smrti Nevenke Topalušić ispred vrata tog ministarstva. Svjedočili smo traženju niza razgovora koji su bili usmjereni k konkretnim rješenjima, ali nažalost oni nisu bili konstruktivni već ponižavajući. Svjedočili smo okolnostima gdje su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata bili ponižavani i šikanirani i u tim okolnostima trebali smo imati jasnu viziju kako izmijeniti okolnosti odnosno odnos. Trebalo je detektirati koja su to ključna područja i na koji način ispraviti tu nepravdu, rekao je ministar Medved, dodavši kako su donijeli jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima koji je propisao sve bitne parametre u svjetlu reguliranja statusa i definiranje sigurnosti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

– Bilo je nužno donijeti zakon koji do tada nije postojao, a to je zakon o nestalima osobama u Domovinskom ratu. To je pravni okvir koji jasno precizira i definira postupanje svih tijela i službi u Republici Hrvatskoj. Taj zakon posebno je definirao, što je iznimno značajno, nadležnost Hrvatske nad svim nestalim osobama građanima Republike Hrvatske. Po prvi puta smo jasno dali do znanja Srbiji da više nema pravo i ne može povlačiti nikakvu nadležnosti u postupanju prema hrvatskim građanima bez obzira na nacionalnost, istaknuo je Medved. 

– Donijeli smo i zakon o blagdanima i neradnim danima. 30. svibnja ponovno smo vratili kao Dan državnosti, a 18. studenoga proglasili blagdanom i neradnim danom. To su normativni akti koji su osnovni preduvjet kako bi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata bili prepoznati u društvu kako zaslužuju, naglasio je.

Tomo Medved u emisiji ‘1 na 1’

Foto: HTV / HRT

Braniteljski put

Osvrnuvši se na svoj braniteljski put rekao je kako se na poziv predsjednika Franje Tuđmana 1990. godina dragovoljno javio i postao pripadnik jedinice za posebne namjene ministarstva unutarnjih poslova u Rakitju.

– U svibnju 1991. formirala se prva gardijska brigada i s tom postrojbom započinjem ozbiljni ratni put gdje odlazim u Vukovar, gdje doživljavamo prva zrakoplovna raketiranja i prva zarobljavanja naših pripadnika. Nakon Vukovara odlazim u Hrvatsku Kostajnicu koju vraćamo u hrvatsku nadležnost. Slijedi obrana na Novogradiškom ratištu, područje Okučana. Nakon toga 2. listopada na Kupi zaustavljamo napad neprijatelja na mostu na Kupi i tada sam ranjen. Tom prilikom smo srušili most i zaustavili neprijateljski prodor. Da su kojim slučajem prešli most trebalo bi im nekoliko sati da se spoje sa snagama koje su još bile na Plesu, u Velikoj Buni i u Zagrebu. Zatim slijedi preuzimanje inicijative od strane hrvatske vojske i zaustavljanje neprijateljske agresije i oslobađanje zapadne Slavonije. Po prvi puta hrvatska vojska jasno je dala do znanja da će sama osloboditi svoju domovinu. Zatim odlazim na južno bojište gdje ostajem godinu i nešto dana. Godine 1993. se vraćam na područje Kapele gdje držimo šire područje Ogulina i Kapele. U Tigrovima ostajem do 1994. godine, rekao je Medved.

Na pitanje koliko mu bogato ratno i vojno iskustvo koristi u komunikaciji s braniteljima, Medved kaže kako je za vrijeme Domovinskog rata, ali i kasnije upoznao veliki broj hrvatskih branitelja, s kojima je zajedno prošao sve patnje i strahote rata, te da je stvoreno snažno povjerenje. 

– Ako komuniciramo o nekim drugim problemima onda se vratimo na pitanja kada smo jedan drugom pružali pomoć na bojištu. Povjerenje koje smo tada međusobno stvorili toliko je snažno da će biti dok je živa naša generacija. Važno je to očuvati i danas, jer iako nismo u tim okolnostima, danas su tu drugi izazovi i važno je biti dostupan i na raspolaganju jedan drugome bez obzira na kojoj smo dužnosti i što radimo. Ukoliko nismo dostupni nećemo prepoznati koji je od naših prijatelja u nevolji, rekao je.

Stanje u hrvatskoj vojsci

Komentiravši stanje u hrvatskoj vojsci rekao je da je hrvatska vojska dobro opremljena i spremna izvršiti svaku zadaću.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Hrvatska vojska stvorena je u Domovinskom ratu, iz hrvatskog naroda je i ključni čimbenik je čovjek, zadovoljan i ponosan čovjek. Na tom tragu naša Vlada je veliki napor ulagala u čovjeka, vračajući hrvatskom vojniku sigurnost, kroz zakonodavni okvir gdje smo omogućili potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme. Kroz normativne okvire dali smo im sigurnost. Što se tiče materijalnih prava napravljen je veliki iskorak, poglavito u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića. Stavili smo vojnika u središte pozornosti dali im kvalitetne uvjete i sigurnost. Vojnik zahtjeva i kvalitetnu opremu i u tom svjetlu naša vlada je učinila ogromni napredak. Podigli smo proračun za više od 10 posto. Ponosni smo da smo u ovim okolnostima pandemije donijeli odluku o nabavci borbenih zrakoplova što će promijeniti strateški sliku sigurnosti. Hrvatska vojska dobro je opremljena, hrvatski vojnici iznimno kvalitetno obučeni i hrvatska vojska spremna je danas izvršiti svaku zadaću, naglasio je Medved. 

Tomo Medved u emisiji '1 na 1'

Tomo Medved u emisiji ‘1 na 1’

Foto: HTV / HRT

Stanje na Banovini 

– Građani koji su stradali u potresu s pravom su nezadovoljni jer očekivanja su velika. Vodeći računa o načelima upravljanja u kriznim situacijama od stožera se očekivalo da u najkraćem mogućem periodu zbrine stanovništvo i osigura im privremeni smještaj. U tom svjetlu osigurali smo oko 2500 privremenih stambenih jedinica, struju, vodu, formirali smo 14 kontejnerskih naselja u Sisku, Petrinji i Glini kako bi građani ostali u blizini svoji oštećenih kuća i stanova i kako bi participirali u procesu obnove, rekao je odgovarajući na pitanje o stanju na Banovini. 

Istaknuo je da je do sada obnovljeno više od 700 kuća, a više od 350 ih je trenutno u procesnu obnove.

– Sljedeći korak je konstrukcijska obnova. To su objekti s većim stupnjem oštećenja. U Zakon smo ugradili i izgradnju višestambenih zgrada i imamo projekte za izgradnju prvim 800 stanova u Petrinji, Sisku i Glini, što ćemo započeti čim nam dozvole uvjeti, naglasio je.

Tomo Medved u emisiji '1 na 1'

Tomo Medved u emisiji ‘1 na 1’

Foto: HTV / HRT

Vukovar

Sutra se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

– Moramo uvijek naglašavati tu žrtvu Vukovara jer on ima to sudbonosno mjesto u našoj novijoj povijesti i u formiranju nacionalnog identiteta. Važno je vratiti se u to vrijeme, u te okolnosti i iskazivati zahvalu na junačkom činu obrane Vukovara gotovo tri mjeseca. Bez obzira na protok vremena emocije prema Vukovaru kao i prema svim žrtvama i svim mjestima koja su stradala u Domovinskom ratu su prisutne i bit će prisutne dok je naše generacije, a uvažavajući stav i promišljanje djece kako vide našu noviju povijest, uvjeren sam da će u kolektivnoj svijesti našeg naroda Vukovar zauvijek ostati mjesto gdje se dolazi pokloniti žrtvama, rekao je.

1853 nestale osobe

Istaknuo je kako je najbolnija rana 1853 nestale osobe.

– Naša Vlada donijela je zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu. Od 1853 nestale osobe, za 1455 ne znamo ništa o njihovoj sudbini, a za 398 osoba pouzdano znamo da su smrtno stradali, ali ne znamo gdje su njihovi posmrtni ostaci. Od 2016. godine naša Vlada provela je probna iskapanja na 261 lokaciji. Pri tome smo ekshumirali 144 osobe i identificirali 194 osobe. Moramo naglasiti izostanak suradnje Srbije. Imamo dokumente iz kojih je vidljivo da je srpska vojska nakon ulaska u Vukovar nekoliko mjeseci provodila proces ekshumacije žrtava. Znamo tko je to radio i gdje su to radili, a ne znamo i na tome inzistiramo, da nam dostave protokole, saznanja i informacije gdje su posmrtni ostaci koji su ekshumirani iz primarnih u sekundarne grobnice koje ne možemo detektirati, rekao je te naglasio da neće stati dok ne pronađu i posljednju nestalu osobu.

Istaknuo je i da je za regionalni razvoj Vukovara predviđeno milijardu i 55 milijuna kuna, te da je u proračun grada Vukovara iz državnog proračuna isplaćeno 525 milijuna kuna za čitav spektar programa i aktivnosti.

– S jedne strane gradimo Vukovar kao ponosan, moderan i perspektivan grad za ostanak mladih, a s druge strane ne zanemarujemo žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi buduće generacije mogle doći i iskazati počast najzaslužnijima što danas imamo slobodu.

Epidemiološke mjere 

Istaknuo je da su odlučili 30. obljetnicu sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje, obilježiti s određenim ograničenjima.

– Neće biti organiziranog prijevoza jer su epidemiolozi rekli da je to jedan od rizičnih segmenata. Neće biti organiziranog smještaja, niti organizirane prehrane, a rad ugostiteljskih objekata bit će ograničen. Tako pokušavamo smanjiti rizik od potencijalnog širenja virusa, rekao je Medved, te pozvao sve koji planiraju doći u Vukovar da se pridržavaju mjera.

– Moj prijedlog je ostanimo u svojim sredinama, mjestima, poklonimo se žrtvama, zapalimo svijeće, pomolimo se, izvjesimo hrvatske zastave. Doprinesimo time da konačno dobijemo bitku sa Covidom i da sljedeće godine možemo obilježiti taj dan na najljepši mogući način. Pobijedimo pandemiju odgovornim ponašanjem, istaknuo je Medved, otkrivši kako se cijepio protiv koronavirusa dva puta, a uskoro će i treći puta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BIO MI JE FRIŽIDER PRAZAN,PJEVALA SAM ZA 50 MARAKA: Suzana Jovanović o životu prije udaje

ZDK:POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANJU TROŠKOVA FORMIRANJA NOVIH ŠEST POSLOVNIH ZONA