in

Hladne glave: Hoće li reprezentacija BiH ostati bez Pjanića? Ko je sljedeći?

Slatka-Tajna.Eu

Jedna loša partija i jedna teška godina u životu i karijeri ponajboljeg igrača fudbalske reprezentacije bila je dovoljna da na društvenim mrežama doživi salvu uvreda, linč, neviđen do sada.

Selektor Ivaylo Petev nakon utakmice sa Ukrajinom koju smo očekivano izgubili kazao je da je sa Pjanićem dogovorio da ne igra, iako je na oficijelnoj stranici NSBiH objavljeno saopštenje o kazni pa ekspresno izbrisano.
Ispalo je da Pjanić jedini krivac za poraz, mada svi oni koji znaju gledati fudbal znaju da nije tako. Pjanić je odigrao izuzetno lošu utakmicu ali kvalifikacije nisu 90 minuta, a ove koje su sinoć završene najgore su koje je fudbalska reprezentacija odigrala ikad.
Polls

To je fakt, bez obira na riječi selektora Peteva koji kaže da napredujemo. Napredovanje, nije kada ti reprezentacija poput Finske sa igračem manje u odlučujućem meču postigne dva gola. Napredovanje nije kada ne možeš da pobjediš Kazahstan, kome su npr. Francuzi postigli osam golova. Napredovanje nije kada neki igrači imaju zacementirano mjesto u reprezentaciji bez obzira kako i gdje igraju. Napredovanje nije kada od 4 utakmice kod kuće uspiješ izboriti samo jedan neriješen rezultat. Kada izuzev Kazahstana koji je amaterska reprezentacija primiš najviše golova u grupi. Niko se do danas nije zapitao može li se formacija promijeniti? Pa da bude i bez Pjanića, ako nije u formi.


U prvim kvalifikacijama, koje je igrala naša reprezentacija kada igrači nisu imali dovoljno lopti i dresova, kada se ekipa sastavljala po aerodromima bili smo statistički bolji i to u grupi sa Danskom, Hrvatskom, Grčkom i Slovenijom. Priče o napretku što prije treba zaboraviti. Pogledati se u ogledalo i reći, gore od ovoga ne može.
Pjanić kojeg su navijači uzeli na zub nije jedini koji je izlazio u kafane. Javna je tajna da već decenijama igrači sjede u restoranima uz suho meso, pjevačice i alkohol. Kazna za Pjanića je opravdana ali treba kazniti i ostale, ako ih se smije kazniti. Javna je tajna da je reprezentacija platforma za ispunjavanje ciljeva različitih interesnih skupina.
Novinari bliski Pjaniću nezvanično su nam rekli da razmišlja o prestanku igranja za BiH. Ne bi bio ni prvi ni posljednji koji se odlučio skloniti. Najsvježiji je primjer Edin Višća, slično je odlučio Senad Lulić kao i Hasan Salihamidžić koji je onomad pobjegao glavom bez obzira, a proživljavao sudbinu sličnu Pjanićevoj.
Na kraju treba dobro razmislti možemo li sebi dopustiti luksuz da se oprostimo od usluga jednog takvog igrača? Ako Pjanić ode, koji će igrač naredni biti na meti kritika?

Boilje je rješenje vratiti disciplinu, zabraniti izlaske, posjete familijama i korištenje reprezentativnih akcija u privatne svrhe. Za disciplinu je potreban selektor koji ne ide niz dlaku zvijezdama i zvjezdicama i ima autoritet. Petev to, čini se, nije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

 

Oznake


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ODLUČILA SE NA DRASTIČNU PROMJENU Teodora Džehverović više ne izgleda ovako!

Projekat BetMET razvija metalni sektor u HNŽ