in

Dvije trećine svjetskog bogatstva nalazi se u nekretninama

Slatka-Tajna.Eu

Kina je prestigla Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu a 68 posto ukupnog svjetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, pokazala je analiza konsultantske kuće McKinsey & Co.

Kinesko bogatstvo dramatično je, prema tim podacima, u posljednje dvije decenije povećano čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godini, na 120 biliona dolara u 2020. godini, prenio je Bloomberg.

Prema tom istraživanju, ukupno svjetsko bogatstvo u proteklih 20 godina poraslo je sa 160 biliona na 514 biliona dolara. Izvještaj analizira 10 država na svijetu koje drže ukupno 60 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda, a to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari McKinsey-a.

Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mjesto, u posljednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona. U obje velesile više od dvije trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 posto najbogatijih porodica, navodi izvještaj.

Sputnik prenosi detalje izvještaja prema kojem se oko 68 posto svjetskog bogatstva nalazi u nekretninama i dodaje da historijska veza rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) sa rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP-a. Razlog tome vide u „napuhanom balonu cijena nekretnina“ i upozoravaju da bi rast vrijednosti nekretnina mogao biti nestabilan i dovedsti do nove svjetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla da teško pogodi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, te da dovede do nestanka trećine svjetskog bogatstva.

U svjetsko bogatstvo nisu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama, navode iz McKinsey-a.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KONAČNO SE OTKRILA: Sanja Vučić u zagrljaju Nemanje Gudelja

Juventus krenuo po novu argentinsku ‘mašinu’