in

Detalji javnog poziva za bh. privrednike koji žele na EXPO

Slatka-Tajna.Eu

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, objavio detalje javnog poziva za privrednike iz cijele BiH koji su zainteresovani za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. Pozivi će najkasnije do petka biti dostupni na posebnom web sajtu EXPO 2020.

“Nakon što je država BiH, odnosno Vijeće ministara odustalo od nastupa na EXPO-u Vlada KS je preuzela ovu organizaciju” – naglasio je ministar privrede KS, Adnan Delić.

Iz budžeta su izdvojena sredstva za 80 kompanija iz cijele BiH kojima će biti pokriveni troškovi nastupa na ovogodišnjem sajmu koji će okupiti 192 zemlje iz čitavog svijeta, a trajat će do 31. marta naredne godine. Najkasnije do petka će biti podignut poseban sajt na kojem će se nalaziti poziv za privrednike iz cijele BiH. Shodno tematskim cjelinama određeno je sedam najvažnijih strateških grana čiji će predstavnici imati mogućnost da se predstave na sajmu.

Izvor : N1

 

“Svi privrednici koje ćemo slati na EXPO imat će priliku da se prijave, bez obzira na teritorijalnu zastupljenost i opredijeljenost. Svi privrednici će imati jednaka prava shodno metodologiji koju smo izradili, s tim da smo dali prednost kompanijama koje posluju i imaju svoje sjedište na području Kantona Sarajevo sa tih 10 početnih bodova koje će dobiti ukoliko su kompanije sa područja Kantona Sarajevo. Tu obavezu imamo i trebamo da ispoštujemo obzirom da smo mi iz budžeta Vlade KS izdvojili ta sredstva”, objasnio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kriteriji prema kojima će se vršiti izbor su: ekonomska pozicija preduzeća, potencijal rasta, inovativnost i održivost.

Na sajmu će biti održan i Country Businnes Brifing kako bi se pružila dodatna mogućnost za predstavljanje ključnih industrija iz BiH. Nacionalni dan BiH će biti održan 18.decembra.

“Kada je u pitanju nacionalni dan, mi smo poslali pozivnice najvišem tijelu države BiH, članovima Predsjedništva BiH, nismo još dobili povratnu informaciju, ali biće predstvanici najviših državnih institucija, Vijeća ministara BiH”, saopštio je Delić.

Iz Malezije, Austrije, Švicarske, već su se javili potencijalni investitori, zainteresirani za saradnju sa bh. preduzećima.

Napomena organizatora je da svi resursi bh.paviljona na EXPO-u će biti na raspologanju i onima koji u vlastitom angažmanu budu prisutni na sajmu.

Vlada KS nije bila zadovoljna prvobitnim izgledom našeg štanda i na tom izgledu se trenutno vrše korekcije na način da će predstavljati identitet BiH, tradiciju, multikulturalnost i sve njene prirodne ljepote.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TARA SIMOV I DEJAN DRAGOJEVIĆ NOVI LJUBAVNI PAR! Sjevaju ljubavne varnice između njih

I Rented A House In An Straight Up Evil Portal | Vibration Leap