in

Lagarde: Inflacija će vremenom oslabiti

Slatka-Tajna.Eu

Zastoji u snabdijevanju i rast troškova energije trebalo bi da popuste naredne godine, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali period normalizacije cijena trajaće duže nego što se očekivalo, saopćila je čelnica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde.

ECB očekuje nagli pad inflacije u narednoj godini, nakon što su u oktobru potrošačke cijene, prema procjenama Eurostata, porasle 4,1 posto, najsnažnije u 13 godina.

Lagarde uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u eurozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uslovi za podizanje kamatnih stopa vjerovatno neće biti ispunjeni u narednoj godini, jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod planiranih dva posto, prenosi Hina.

ECB je u septembru prognozirala da će inflacija u eurozoni u prosjeku naredne godine skliznuti na 1,7 posto, te na 1,5 posto u 2023.

Evropska komisija (EK) procijenila je u jesenjim prognozama, objavljenim prošle sedmice, da će u narednoj godini iznositi 2,2 posto, te skliznuti na 1,4 posto u 2023.
“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u narednoj godini, ali za to će ipak biti potrebno više vremena nego što se prvobitno očekivalo”, rekla je Lagarde  u govoru pred odborom Evropskog parlamenta (EP) za ekonomsku politiku.

Ona je navela da će zastoji u lancima snabdijevanja vjerovatno biti nešto blaži u narednoj godini, a i terminski ugovori za energente pokazuju značajan pad cijena, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cijena potraje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Lagarde je napomenula da bi i plaće mogle reagovati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje smatraju da cijene neće rasti kroz duže vrijeme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procjenjujemo da bi plaće naredne godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je Lagarde.

Ona je dodala i da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim ekonomskim rastom.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Danas Dan žalosti u Foči

ZANIMLJIVO DRUŠTVO: Antonija Čerkez sa reperima